PUTIN SPUNE CĂ POZIȚIA UE ÎMPOTRIVA PACTULUI RIBBENTROP-MOLOTOV ESTE O “MINCIUNĂ NERUȘINATĂ”

Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că poziția Uniunii Europene împotriva Pactului Ribbentrop-Molotov care a premers declanșarea celui de-Al Doilea Război Mondial este o “minciună nerușinată”, potrivit DPA.

Parlamentul European a adoptat în urmă cu două luni o rezoluție care afirmă că pactul de neagresiune din 1939 dintre Germania nazistă și Uniunea Sovietică, numit după diplomații care l-au semnat la Moscova, “a deschis calea pentru izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial”.

Rusia a menținut poziția sovietică potrivit căreia pactul a fost un rău necesar pentru a preveni ofensiva nazistă asupra Uniunii Sovietice, care s-a produs totuși după doi ani de la semnare, când Germania nazistă a atacat Uniunea Sovietică în 1941.

La o întâlnire cu oficialii care organizează festivitățile pentru marcarea a 75 de ani de la sfârșitul războiului, Putin a spus că poziția Uniunii Europene “nu se bazează pe nimic real”, conform unui transcript al Kremlinului.

Pactul Ribbentrop-Molotov este rar discutat în Rusia astăzi, în timp ce victoria Aliaților, și în special a URSS, asupra Germaniei naziste, care a pus capăt războiului în Europa, rămâne o sursă de mândrie națională puternic celebrată.

Rezoluția Parlamentului European susține că pactul stabilea împărțirea Europei “între două regimuri totalitare”, Germania nazistă și Uniunea Sovietică.

Istoricii spun că liderul sovietic Iosif Stalin a folosit pactul ca o oportunitate de a anexa teritorii care, înainte de revoluția comunistă din 1917, au aparținut Imperiului Rus.

În timp ce Germania nazistă a intrat în vestul Poloniei, Uniunea Sovietică a ocupat teritoriile baltice și estul Poloniei.

Lasă un comentariu