GUVERNUL ÎȘI ASUMĂ RĂSPUNDEREA PE TREI PROIECTE DE LEGE

Distribuie pe:

Senatul și Camera Deputaților s-au reunit joi, în ședințe comune succesive pentru angajarea răspunderii Guvernului pe fiecare din cele trei proiecte adoptate de Cabinetul Orban.

Conform programului, în prima ședință comună Guvernul își asumă răspunderea asupra proiectului de lege privind unele măsuri pentru asigurarea bunei funcționări a instanțelor judecătorești și a parchetelor de pe lângă acestea în anul 2020, cea de a doua ședință comună vizează angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane, iar în cea de a treia ședință comună Guvernul își va asuma răspunderea pe proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2020.

Potrivit calendarului stabilit de Birourile permanente reunite, parlamentarii pot depune amendamente la aceste proiecte de lege până joi dimineața, la ora 10.00, iar Guvernul urmează să decidă, în ședință, dacă și le însușește.

Social-democratul Robert Cazanciuc, vicepreședinte al Senatului, a declarat miercuri că va depune amendamente prin care va solicita Guvernului să își retragă proiectul de lege privind unele măsuri pentru asigurarea bunei funcționări a instanțelor judecătorești și a parchetelor de pe lângă acestea în anul 2020. El a spus că “deja această chestiune a fost soluționată așa cum cere Constituția”, având în vedere că Senatul a adoptat, în calitate de for decizional, un proiect de lege cu prevederi similare și care a fost transmis la promulgare la președinte.

Executivul a adoptat, marți seara, proiectele de lege pentru care urmează să își asume răspunderea în Parlament.

Constituția prevede la articolul 114 că Executivul își poate angaja răspunderea în fața Camerei Deputaților și a Senatului, în ședință comună, asupra unui program, a unei declarații de politică generală sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis dacă o moțiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declarației de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată. Dacă Guvernul nu a fost demis sau nu se depune o moțiune de cenzură, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat.

Lasă un comentariu