PERLELE, ȘTIINȚA, RELIGIILE ȘI... IUBIREA

Distribuie pe:

* “Caută în jurul tău un om cu iubire de Dumnezeu, în care iubirea înflorește, un om care trăiește, acționează și își închină întreaga viață lui Dumnezeu, un om inundat de iubirea pentru El. Într-un asemenea om este încarnat însuși Dumnezeu”.

***

* “Am practicat toate religiile: creștinismul, hinduismul, islamismul și, de asemenea, am urmat și căile diferitelor secte hinduse. În final am descoperit că este vorba de același Dumnezeu spre care fiecare își îndreaptă pașii, deși pe căi diferite. Să presupunem că același izvor își varsă apa prin trei guri diferite; de la o gură a sa, creștinii iau apa în vasele lor și o numesc: apă; de la o gură a sa, hindușii iau apă în vasele lor și o numesc apă; de la o alta, mahomedanii iau apă în vasul cu gâtul lung și subțire și o numesc pani. Putem noi oare să ne imaginăm că apa izvorului nu este apa creștinilor, ci doar jala sau pani? Desigur, ar fi cu totul un lucru absurd! Substanța este una singură, dar comportă nume diferite; fiecare se află în căutarea aceleiași substanțe. Orice religie din lume este o astfel de gură a izvorului. Mergeți cu sinceritate și aspirație frenetică pe oricare din aceste guri și veți ajunge la apa Eternei Fericiri. Dar să nu spuneți niciodată că religia voastră este mai bună decât o alta”.

***

* “Unde se află Dumnezeu? - În mare există multe perle; însă pentru a le vedea și culege, trebuie să vă cufundați mereu și mereu în apa mării. Tot astfel și Dumnezeu se află peste tot în lume, însă oamenii trebuie să persevereze în a-L găsi și vedea. Scufundătorul trebuie să riște totul. Dacă o singură scufundare nu v-a făcut să găsiți aceste perle, nu înseamnă că ele nu există. Scufundați-vă mereu și mereu, căci în final veți fi cu siguranță răsplătiți pentru eforturile voastre. La fel și cu încercările voastre de a-L găsi pe Dumnezeu. Îl puteți vedea și găsi pe Dumnezeu atunci când dragostea voastră pentru Dumnezeu va fi foarte puternică”.

Sri Ramakrishna (1836-1886), unul din cei mai mari filosofi mistici indieni ai secolului al XIX-lea.

Pentru India, religia reprezintă piatra de temelie a vieții de zi cu zi. Acesta este și motivul pentru care întreaga națiune a reușit să supraviețuiască, în ciuda nenumăratelor greutăți pe care le-a avut de întâmpinat, căci ea și-a păstrat neabătută profundul ei instinct spiritual. De fiecare dată când pe teritoriul Indiei s-a petrecut un anumit declin material sau spiritual, a venit pe lume un profet sau filosof spiritual care a salvat situația dificilă a țării. Este și cazul filosofului spiritual Sri Ramakrishna.

***

* “Știința este o manieră solidă, într-adevăr, de a studia lumea naturală. Știința nu este deosebit de eficientă în a face comentarii despre lumea supranaturală. Ambele lumi, pentru mine, sunt destul de reale și destul de importante. Acestea sunt cercetate în moduri diferite. Ele coexistă, ele se luminează reciproc”.

Lasă un comentariu