VICTORIE A CONSERVATORILOR LA SCRUTINUL LEGISLATIV DIN REGATUL UNIT - BORIS JOHNSON: “ÎI VOM OPRI PE IMIGRANȚII DIN UE SĂ TRATEZE MAREA BRITANIE CA PE PROPRIA LOR ȚARĂ”

Distribuie pe:

Agențiile de presă au preluat, ieri, știrea potrivit căreia premierul britanic Boris Johnson a obținut o victorie răsunătoare la alegerile legislative de joi, 12 decembrie, din Marea Britanie, trecând lejer pragul de 326 de locuri din cele 650 ale Camerei Comunelor.

Rezultatul obținut de Partidul Conservator deschide calea ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană la 31 ianuarie, așa cum a promis Johnson, al cărui slogan electoral în perioada campaniei a fost: “Să terminăm odată cu Brexit-ul”. După anunțarea rezultatelor, prim-ministrul a declarat că guvernul său a primit “un mandat puternic de a pune în practică Brexit-ul, respectând “voința democratică a poporului”, cu referire la rezultatul referendumului din 2016, la care 52% dintre britanici au votat în favoarea ieșirii țării lor din UE.

Boris Johnson a promis că, după ieșirea din UE, pe timpul perioadei de tranziție de până la 31 decembrie 2020 - până când actualele reguli, inclusiv libertatea de mișcare a persoanelor nu se schimbă - va negocia un nou acord post-Brexit, dar a avertizat că nu va accepta o prelungire a acestei perioade, chiar dacă negocierile eșuează.

Noua situație politică de la Londra readuce în discuție problema imigrației și a acordării vizelor de rezidență și de muncă pe teritoriul Regatului.

Cu doar câteva zile înainte de alegeri, Boris Johnson și-a expus viziunea în problema imigrației, aceeași, de altfel, pe care partidul său a susținut-o pe toată perioada campaniei electorale: premierul a declarat că îi va opri pe imigranții din Uniunea Europeană să trateze Marea Britanie “ca pe propria lor țară”. El a promis că va introduce un sistem de imigrație bazat pe puncte, vizele urmând a fi acordate conform nivelului de calificare al celor care doresc să muncească în Regat. Măsura, potrivit lui Johnson, va reduce considerabil imigrația.

“Ați văzut cum un mare număr de oameni care vin din întreaga UE - 580 de milioane de locuitori - tratează Marea Britanie ca și cum ar fi, practic, o parte a propriei lor țări, fără niciun fel de control, ceea ce cred că nu este democratic”, a declarat premierul pentru Sky News. “Trebuie să avem un sistem prin care politicienii să le poată spune oamenilor: «Ei, bine, da. Îi lăsăm să vină, dar în mod controlat, verificabil»“.

Pentru a realiza acest lucru, Johnson a spus că va introduce un sistem bazat pe puncte, de genul celui folosit în Australia, în baza căruia imigranților li se va acorda una dintre cele trei vize: imigranții “cu talente excepționale” se vor bucura de cele mai multe drepturi privind rezidența și dreptul la muncă; muncitorilor calificați, precum cei din Serviciul Național de Sănătate, li se va permite să se mute în Marea Britanie cu condiția să aibă locul de muncă dinainte asigurat; a treia categorie o constituie muncitorii necalificați, care vor primi vize de ședere limitată pentru a lucra în sectoare ce duc lipsă de forță de muncă.

Comitetul consultativ pentru migrație, organism independent, va decide numărul de imigranți de care este nevoie în diverse domenii, a detaliat Johnson, garantând că acest sistem, organizat și controlabil, va reduce numărul de imigranți, după ce Marea Britanie va părăsi UE.

Conservatorii au spus, încă în campania electorală, că vor majora suprataxa internațională plătită de imigranți pentru acces la Serviciul Național de Sănătate al Marii Britanii de la 400 de lire sterline la 625 de lire sterline și o vor aplica tuturor lucrătorilor străini, începând de anul viitor.

Această măsură se va aplica și imigranților din UE, după ce libera circulație se va încheia în ianuarie 2021, au mai declarat conservatorii, adăugând că, prin aceasta, partidul lor se așteaptă să strângă peste 500 de milioane de lire, anual.

Conservatorii au mai precizat că marea majoritate a imigranților care vor dori să lucreze în Marea Britanie vor avea nevoie de o ofertă de muncă, indiferent din ce parte a lumii provin. Excepție vor face oamenii de știință cu înaltă calificare și cei care vor să înceapă o afacere în Regat.

Predecesorii lui Johnson, David Cameron și Theresa May, au fost aspru criticați pentru că nu și-au respectat promisiunea de a reduce migrația anuală la mai puțin de 100.000 de persoane. Dimpotrivă, potrivit cifrelor oficiale publicate în august, cifra a fost de două ori mai mare.

Experții, pe de altă parte, pun la îndoială reușita propunerilor lui Johnson și critică politica acestuia în materie de imigrație.

Jonathan Portes, profesor la King's College London, a declarat pentru ziarul “The Guardian” că sistemul propus subestimează abilitățile imigranților și va duce la crize în anumite sectoare, în timp ce liberal-democrații îl acuză pe Johnson de “demonizarea” cetățenilor UE. Planurile conservatorilor de a pune capăt liberei circulații ar însemna mai puține asistente medicale și lucrători în asistența socială, dar și mai puține oportunități pentru cetățenii Regatului Unit care doresc să se mute în străinătate, spun aceștia.

Aflat la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European, președintele Klaus Iohannis a declarat, ieri: “Pot să-mi exprim mulțumirea față de rezultatul din UK, în sensul că există o majoritate care să finalizeze Brexit-ul cu acord. Acest rezultat este foarte bun pentru români, cărora le acordă drepturi semnificative. Cea mai bună variantă e un Brexit cu acord, și spre asta ne îndreptăm”.

Potrivit datelor oficiale, în Marea Britanie trăiesc 457.000 de români. (surse: Reuters, AFP, businessinsider.com)

Lasă un comentariu