LASERUL DE LA MĂGURELE VA FI OPERAȚIONAL LA FINELE ANULUI VIITOR

Laserul de mare putere de la Măgurele va fi operațional la sfârșitul anului viitor, a declarat premierul Ludovic Orban.

“Scopul principal al prezenței noastre aici este acela de a identifica cele mai bune căi prin care Guvernul poate să susțină activitatea institutului și să contribuie la fructificarea prezenței, practic, al laserului cu cea mai mare putere din lume în România și la folosirea tuturor rezultatelor cercetării care vor fi efectuate aici. Am discutat despre stadiul realizării proiectului. M-a informat că la finele anului viitor laserul va fi operațional și că vor putea începe experimentele. (...) Interesant este ca în ce măsură parteneri privați sau publici din alte țări să poată să efectueze experimente”, a afirmat șeful guvernului, care a vizitat platforma de la Măgurele a proiectului Extreme-Light Infrastructure - Nuclear Physics, dezvoltat în cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară “Horia Hulubei”.

Orban a subliniat că a fost interesat foarte mult care sunt domeniile care pot conduce la aplicarea cercetărilor efectuate.

“Sunt multiple domenii în care pot fi aplicate rezultatele cercetării. Am întrebat de posibilitatea accesului companiilor românești și al entităților românești care vor să efectueze aici cercetări, experimente, pentru a putea să obținem rezultate care să poată să fie aplicate, astfel încât să putem să sprijinim dezvoltarea aplicării rezultatelor cercetărilor și prin intermediul companiilor și entităților din România. La ora actuală, există o finanțare pentru activitatea centrului. În măsura în care este nevoie de susținere de la Guvern pentru proiecte sau pentru rezolvarea unor probleme care pot apărea, Guvernul este practic gata să susțină orice fel de nevoie de resurse financiare. Dar din ceea ce am discutat cu domnul director, există o finanțare europeană pentru acest proiect, care asigură finanțarea pe o perioadă de timp, inclusiv după intrarea efectivă în operare, urmând ca ulterior să existe un plan de finanțare. (...) Sunt convins că nu vor exista probleme de finanțare”, a menționat premierul.

Potrivit acestuia, dezvoltarea României trebuie să se bazeze în primul rând pe cercetare-inovație.

Nicolae Zamfir, directorul proiectului Laserului de la Măgurele, a afirmat că nu există niciun risc să fie returnați banii europeni.

“Întregul centru va fi funcțional, operațional anul viitor, laserul de mare putere, marele echipament, aranjamentele experimentale, exceptând acest echipament care se numește fascicul gama, care va fi gata de-abia la sfârșitul anului 2022. Ne afectează (întârzierea - n.r.) că experimentele care se vor face cu echipamentul gama vor începe în 2023. (...) În ianuarie 2020 vor începe experimentele cu fascicol laser gradual, laserul este deplin funcțional și operațional. Aranjamentele experimentale vor intra gradual”, a precizat Nicolae Zamfir.

Lasă un comentariu