PARLAMENTUL A MARCAT, ÎN ȘEDINȚĂ SOLEMNĂ, TREI DECENII DE LA REVOLUȚIA ROMÂNĂ

Distribuie pe:

Parlamentul a marcat, ieri, printr-o ședință solemnă, împlinirea a 30 de ani de la Revoluția Română din 1989. Cu această ocazie, au susținut alocuțiuni, de la tribuna Parlamentului, președintele Klaus Iohannis, liderii celor două Camere - Teodor Meleșcanu (Senat) și Marcel Ciolacu (Camera Deputaților), premierul Ludovic Orban și reprezentanții grupurilor parlamentare.

Printre cei invitați la eveniment se numără foști șefi de stat, Custodele Coroanei, Margareta, Patriarhul BOR, Arhiepiscopii Bisericilor romano-catolice și greco-catolice, președinții Curții Constituționale și Înaltei Curți de Casație și Justiție, guvernatorul BNR, Avocatul Poporului, președintele Academiei Române, primarul general al Capitalei, directorii SRI, SIE, SPP și STS, șefii misiunilor diplomatice acreditați la București.

Ședința a început cu intonarea imnului de stat, urmată de un moment de reculegere în memoria martirilor Revoluției. Ședința plenului reunit a fost condusă de Teodor Meleșcanu.

 

Președintele Klaus Iohannis: “Regimul communist a fost ilegitim și ilegal”

“Cei 45 de ani de dictatură comunistă ne-au îndepărtat de la valorile și principiile europene. Această epocă neagră a fost marcată de un profund dispreț față de lege, îngrădirea libertăților, de frică și teroare și foarte multe umilințe. Regimul comunist a fost ilegitim și ilegal (...).

După 1990, s-au denumit străzi, s-au construit monumente, s-au organizat evenimente. Cu un singur lucru am rămas datori: nu am aflat adevărul despre ce s-a întâmplat în decembrie 1989.

Statul român a întârziat nepermis de mult aflarea adevărului, iar aceasta este o piatră de încercare pentru justiție. Această restanță reprezintă o fantomă care ne va bântui pe toți multă vreme de acum încolo. Așadar, justiția trebuie să stabilească adevărul și să-i pedepsească pe cei vinovați (...).

Românii au dovedit că sunt profund europeni, iar idealurile pentru care s-a murit în decembrie '89 sunt asumate deja în conduita noastră civică și ne definesc opțiunile (...).

În ultimii ani, tentativele disperate ale unor politicieni de a promova cultura minciunii și de a călca în picioare valorile UE au eșuat. Românii au trasat clar direcția pe care țara noastră trebuie să o urmeze. E un drum de la care nu ne putem abate”.

 

Premierul Ludovic Orban: “Gloanțele nu pot ucide speranțele...”

Gloanțele nu pot ucide speranțele, ideile, dorințele de libertate, nu pot lupta împotriva conștiinței unui întreg popor. Momentul pe care îl celebrăm astăzi definește România contemporană: democrație parlamentară, pluralism, libertate de expresie, economie de piață, stat de drept, apartenența la NATO și UE.

Pentru unele dintre acestea încă mai avem de luptat. Am văzut, din păcate, după 30 de ani, cum persoane și interese le-au pus în pericol.

Au existat forțe politice care au încercat să folosească revolta populară în scopuri partizane și care ar vrea să facă uitate responsabilitățile.

Istoricii ne vor da studii și analize, dar 1989 e prea aproape de noi pentru a lăsa aflarea adevărului doar în mâna istoricilor. Între noi se află încă cei care au fost răniți, care și-au pierdut copiii sau părinții (...).

 

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu: “Libertatea de azi are în spate un preț greu...”

Puțini își amintesc de sentimentul de libertate care definea acele zile, de sentimentul de solidaritate al celor care au ieșit în stradă sau de visele lor.

Apărarea idealurilor Revoluției a devenit un concept extrem de abstract pentru cei care nu au nicio amintire din comunism sau din decembrie '89, ca și fiul meu.

Avem datoria că libertatea de a alege cum vrem să trăim își are originea în acele zile tulburi din 1989.

Astăzi e ceva normal să fim europeni, să împărtășim valorile democratice occidentale și să fim parteneri cu drepturi depline în NATO și UE.

Libertatea de azi are în spate un preț greu, un preț plătit cu sânge de tinerii de la Revoluție. Idealurile lor trebuie să rămână vii: democrație, libertate, dreptate.

 

Președintele Senatului, Teodor Meleșcanu: “Să privim cu mai multă înțelepciune lupta politică!”

Aducem un omagiu tuturor celor care au luptat pentru libertate și au pus piatra de temelie pentru dezvoltarea României (...)..

Tranziția către democrație a fost accelerată cu dorința României de a se reconecta cu Europa. De aceea, în ultimele 3 decenii, toate eforturile noastre au fost orientate pentru aderarea la UE, aderarea la NATO și exercitarea cu deplin succes a Președinției Consiliului UE.

Trebuie să privim cu mai multă responsabilitate rolul pe care îl avem în definirea arhitecturii instituționale și cu mai multă înțelepciune lupta politică”.

Plenul reunit al Parlamentului a adoptat, în ședința solemnă de luni, o Declarație consacrată marcării a 30 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, în care subliniază că lupta românilor împotriva comunismului trebuie să constituie în continuare, o sursă de inspirație morală și politică pentru a face față provocărilor lumii de astăzi.

“În contextul aniversării a 30 de ani de la Revoluția Română din decembrie 1989 și căderea comunismului, Parlamentul României condamnă în termenii cei mai categorici actele de agresiune, crimele împotriva umanității și încălcările flagrante ale drepturilor omului săvârșite de regimul comunist”, se precizează în document.

Legislativul își exprimă recunoștința față de “toate actele de dizidență manifestate sub orice formă împotriva regimului comunist, începând cu lupta de rezistență anticomunistă din munți, Revolta muncitorilor de la Brașov din 1987 și încheind cu recunoștința față de curajul și jertfa revoluționarilor români din 1989 (...) și condamnă hotărât manifestarea sub orice formă a ideilor totalitariste, comuniste, populiste și naționaliste și dezaprobă orice manifestare care urmărește denaturarea faptelor istorice și utilizează un simbolism și o retorică specifică propagandei totalitare, inclusiv rasismul, antisemitismul și ura față de minoritățile naționale”.

 

Lasă un comentariu