ATENȚIE LA... VACANȚA INIMII! ALCOOLUL ȘI “SINDROMUL INIMII DE VACANȚĂ”

Distribuie pe:

Este anotimpul petrecerilor de sărbători, cu mâncăruri grase și sărate, și cu multă băutură, care să “le spele”.

Combinația poate duce la ceea ce medicii numesc “sindromul inimii de vacanță”. Este un termen creat în 1978, pentru a descrie creșterea bruscă, în timpul sărbătorilor, a numărului pacienților de la camerele de gardă, oamenii plângându-se de ritm cardiac neregulat, cunoscut sub numele de fibrilație atrială.

Este vorba de o bătaie neregulată a inimii, resimțită adesea ca un mic “cutremur” în piept. Senzația poate fi însoțită de “tăierea respirației”, oboseală și chiar durere toracică. Lăsată netratată, mult timp, fibrilația atrială duce la formarea de cheaguri de sânge, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă și alte complicații legate de inimă. Cercetatorii au descoperit că pentru fiecare gram de alcool consumat per litru de sânge, riscul de aritmie creste cu 75%. Totodată, au subliniat că, deși în cele mai multe cazuri, aritmiile sunt inofensive, ele pot afecta circulația sângelui, ceea ce dăunează organelor și creierului.

În timp ce persoanele care suferă de boli cardiovasculare sunt mai vulnerabile la sindromul cardiac de vacanță, debutul brusc al fibrilației atriale lovește în cea mai mare parte persoanele perfect sănătoase, fără probleme cardiace cunoscute.

“Afecțiunea a fost cel mai adesea observată la pacienții fără boli de inimă subiacente”, spune medicul cardiolog din Carolina de Nord, dr. Kevin Campbell, precizând: “Se crede că fibrilația atrială în sindromul cardiac de vacanță este legată de consumul exagerat de alcool, care poate scurtcircuita sistemul electric al inimii, poate modifica nivelurile de electroliți (săruri) din sânge și poate accelera eliberarea hormonilor de stres - adrenalină și cortizol”.

Un studiu realizat recent arată că riscul de infarct miocardic crește în timpul Crăciunului și al Anului Nou. Atunci când o persoană se oprește din băut, sindromul inimii de vacanță se poate rezolva de la sine.

Dacă simțiți că inima dvs. bate altfel după consumul de alcool, mai bine abțineți-vă de la o nouă băutură.

Chiar și cantități moderate de alcool par să crească riscul de fibrilație atrială, atrage atenția specialistul în electrofiziologie dr. Marco Perez (Universitatea Stanford), care efectuează un studiu pe această temă. “Riscul crește odată cu creșterea cantității de alcool consumate”, precizează Perez.

Standardele actuale definesc consumul moderat de alcool, ca o băutură pe zi pentru femei și două băuturi pe zi pentru bărbați. În Statele Unite, o băutură standard este de 14 grame alcool pur; în Marea Britanie este vorba de 10 grame.

În ce privește consumul de alcool tip Binge (consum excesiv de alcool într-o perioadă scurtă de timp), “aproximativ 60% dintre consumatori, la un moment dat, vor experimenta un episod de fibrilație atrială”, spune dr. Perez.

“Și mai știm că persoanele care consumă alcool în exces prezintă, cu siguranță, episoade de aritmie, inclusiv fibrilație atrială”, adaugă cardiologul dr. Martha Gulati, din cadrul Colegiului American de Cardiologie.

“Și, bineînțeles, dacă persoanele au, deja, factori de risc pentru boli de inimă sau accident vascular cerebral - cum ar fi obezitatea sau hipertensiunea arterială -, riscul inimii de vacanță crește”, mai precizează acesta.

“Le spun pacienților mei care au hipertensiune arterială să fie atenți cu alcoolul, deoarece duce la creșterea tensiunii arteriale, iar aceasta constituie unul din factorii de risc pentru fibrilația atrială”, conchide cercetătorul.

Sfaturile pentru prevenirea sindromului “inimii de vacanță” constau în recomandarea de a evita consumul excesiv de alcool și de a ne hidrata, știut fiind că alcoolul este extrem de deshidratant, ca de altfel și mâncărurile sărate.

“Recomand, pentru perioada sărbătorilor, mișcare în aer liber și somn. De asemenea, încercați să evitați discuțiile neplăcute în familie, evitând, astfel, stresul. Amânați asemenea discuții până după sărbători”, spune dr. Gulati.

“Cu toate acestea, dacă în această perioadă sau în orice moment al anului aveți palpitații, probleme de respirație sau simțiți că ritmul cardiac este prea rapid, adresați-vă medicului. Știința încă nu cunoaște destule despre inima de vacanță pentru a fi siguri că nu veți avea probleme mai grave, cum ar fi un accident vascular cerebral”, adaugă doctorul. (sursa - edition.cnn.com)

 

 

Lasă un comentariu