PROIECT: PENSIONARII CARE IAU ÎN CHIRIE ELEVI SAU STUDENȚI, SCUTIȚI DE IMPOZITUL PE VENIT!

Distribuie pe:

La Senat, se află în dezbatere un proiect de lege care propune scutirea de la plata impozitului pe venit, pe banii din chirii, a pensionarilor care își închiriază locuința studenților, elevilor sau persoanelor care au ieșit din sistemul de protecție specială.

Categoriile de pensionari care ar putea beneficia de scutirea impozitului pe venit sunt pensionarii care primesc pensie pentru limită de vârstă, pensie anticipată sau pensie anticipată parțială în sistemul public de pensii.

Pentru a beneficia de aceste scutiri financiare, pensionarii trebuie să își închirieze locuința elevilor din învațământul general obligatoriu de stat, particular și confesional, studenților sub 26 de ani, înmatriculați la o formă de învățământ de stat sau privată, cu frecvență, sau persoanelor ieșite din sistemul de protecție specială a statului.

Pe lângă scutirea de impozitul pe venitul din chirie, proiectul prevede și scutirea de la plata impozitului pe locuință, proporțional cu suprafața închiriată (conform contractului de închiriere). Scutirea la plata impozitului se aplică începând cu data de 1 a lunii următoare celei în care persoana depune documentele justificative.

Veniturile din chirii trebuie raportate la fisc, prin intermediul declarației unice pentru persoanele fizice, acestea fiind impozitate, în prezent, cu o cotă de 10%.

Însă, atenție! Nerespectarea condițiilor impuse de proiectul de lege privind scutirea de la plata impozitului a pensionarilor care închiriază locuința constituie infracțiune de evaziune fiscală.

În expunerea de motive, inițiatorii afirmă: “Îmbătrânirea este un fenomen care afectează populația la nivel global. Astfel, scutirea la impozitul pe venit a pensionarilor care își închiriază locuința ar putea fi o metodă care, pe de o parte, ar combate fenomenul de izolare cu care se confruntă vârstnicii, iar, pe de altă parte, elevii și studenții fără posibilități materiale, ar avea șansa să studieze în licee și universități din marile orașe”.

*

Pentru a intra în vigoare, proiectul legislativ trebuie adoptat de Parlament, promulgat de președintele statului și publicat în Monitorul Oficial.

Lasă un comentariu