A FOST CREATĂ FOLIA CARE ȚINE LA DISTANȚĂ SUPERBACTERIILE!

Distribuie pe:

Cercetătorii canadieni de la Institutul pentru Cercetarea Bolilor Infecțioase, din cadrul Universității McMaster, și cei de la Centrul de Microscopie Electronică, citați de descopera.ro, au creat o suprafață din material plastic, care se curăță singură și ține la distanță toate formele de germeni, împiedicând transmiterea superbacteriilor.

Potrivit oamenilor de știință canadieni, noua suprafață, care ar putea fi folosită într-o gamă variată de medii, inclusiv în spitale și bucătării, este o versiune tratată a unei folii transparente obișnuite.

Aceasta poate fi înfășurată pe mânere de uși, balustrade, suporturi pentru perfuzii, precum și alte suprafețe care reprezintă adevărați magneți pentru bacterii, cum ar fi stafilococul auriu și Clostridium difficile. Materialul este, totodată, ideal pentru ambalarea alimentelor, utilizarea sa în acest scop putând stopa transferul accidental de bacterii, precum E. coli, salmonella și listeria.

“Inspirat de frunza de lotus impermeabilă, noua suprafață funcționează printr-o combinație de tehnologii și procese chimice de suprafață, la scară nano. Structura sa este formată din cute microscopice care țin la distanță toate moleculele externe.

Spre exemplu, o picătură de apă sau de sânge, pur și simplu ricoșează atunci când atinge suprafața acestui material, un fenomen similar având loc și în cazul bacteriilor. Tehnologia poate fi folosită în toate felurile de medii instituționale și domestice.

În timp ce lumea se confruntă cu o criză a rezistenței antimicrobiene, sperăm că noul material va deveni un element esențial din instrumentarul antibacterian”, concluzionează specialiștii canadieni.

Lasă un comentariu