CU CÂT ÎMBĂTRÂNIM, CU ATÂT NE CREȘTE STIMA DE SINE!

Distribuie pe:

Nu mai puțin de 165.000 de persoane au fost analizate de oamenii de știință elvețieni de la Universitatea din Berna, citați de descopera.ro, pentru a afla când suntem conștienți de sine, când începem să ne apreciem și când înțelegem sensul vieții.

“Îmbătrânirea este adesea văzută drept cel mai rău lucru care i se poate întâmpla unei persoane. Chiar și așa, studiul nostru afirmă că stima de sine crește odată cu înaintarea în vârstă, aceasta fiind și perioada în care oamenii ajung să își înțeleagă scopul vieții.

Vârsta de 60 de ani pare a fi cea la care majoritatea oamenilor învață să se prețuiască, să capete încredere deplină în sine și să înțeleagă scopul vieții. Vârsta de mijloc este o perioadă extrem de stabilă în planul personal și profesional. Mai mult decât atât, majoritatea persoanelor investesc în continuare în rolurile sociale pe care le au, ceea ce le crește stima de sine.

Este perioada în care viața profesională cunoaște cele mai mari satisfacții, oamenii mențin o relație satisfăcătoare cu soțul (soția), iar copiii devin adulți, responsabili și independenți.

Conform analizei noastre, prima dată stima de sine începe să crească între 4 și 11 ani, deoarece copiii se dezvoltă social și cognitiv și câștigă un sentiment de independență. Nivelul valorii de sine începe să scadă între 11 și 15 ani, odată cu accentul pus pe comparația socială de la școală. Apoi, stima de sine tot crește, până la 60 de ani, când atinge apogeul.

Din păcate, mulți adulți înregistrează o scădere dramatică a stimei de sine în jurul vârstei de 70 de ani. Vârsta înaintată implică frecvent pierderea rolurilor sociale, ca urmare a pensionării, lipsa prietenilor, văduvia, statutul socio-economic, scăderea abilităților cognitive sau problemele de sănătate”, afirmă oamenii de știință elvețieni.

 

Lasă un comentariu