PROPUNERE DE REZOLVARE A SUPRAAGLOMERĂRII PENITENCIARELOR - PROIECT PRIVIND SUPRAVEGHEREA CU DISPOZITIVE ELECTRONICE

Distribuie pe:

Parlamentarii liberali Alina Gorghiu, Marcel Vela, Florin Cîțu și Cătălin Predoiu au depus un proiect care reglementează modalitatea prin care se va realiza supravegherea cu dispozitive electronice în cazul controlului judiciar, arestului la domiciliu, aplicării ordinului de protecție, supravegherii la distanță a deținuților, propunând utilizarea infrastructurii de la Sistemul național unic pentru apeluri de urgență 112.

“Legislația dintr-un stat european trebuie să asigure siguranța cetățenilor, drepturile și libertățile cetățeanului, demnitatea omului. Este obligatoriu, nu facultativ! Pornind de la aceste lucruri, săptămâna aceasta, am depus o inițiativă legislativă, solicitând procedură de urgență. (...) Propunerea, inițiată împreună cu alți trei parlamentari de la PNL, respectiv senatorii Marcel Vela și Florin Cîțu și deputatul Cătălin Predoiu, reglementează înființarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică (SIME). Pe scurt, se prevede modalitatea prin care se va realiza supravegherea cu dispozitive electronice”, a afirmat Gorghiu, într-un comunicat de presă.

Potrivit acesteia, SIME se utilizează în scopul monitorizării electronice cu ocazia: executării măsurii controlului judiciar sau controlului judiciar pe cauțiune; executării măsurii arestului la domiciliu; aplicării ordinului de protecție provizoriu și ordinului de protecție; aplicării ordinului european de protecție, în cazul în care România este stat emitent; supravegherii la distanță a deținuților.

“Implementarea acestui mecanism presupune, pe lângă existența cadrului normativ, și crearea unei infrastructuri constând în sisteme informatice, aplicații, echipamente de comunicații și tehnologia informației. De aceea, se propune valorificarea infrastructurii și serviciilor publice deja existente, care permit realizarea unora dintre funcțiile acestui proces. În acest sens, se va utiliza infrastructura de la Sistemul național unic pentru apeluri de urgență 112”, a explicat Gorghiu.

Ea a menționat că pentru realizarea fazei-pilot a proiectului costurile sunt estimate la 3.490.000 euro.

“Este un proiect legislativ al PNL, bun și necesar pentru România, având în vedere că el vizează reglementarea unor măsuri de natură penală care să corespundă standardelor impuse de Uniunea Europeană și de Constituția României, prin care să nu se mai încalce drepturile fundamentale ale persoanelor condamnate, reducând, totodată, costurile necesare întreținerii deținuților, dar și costurile din sarcina statului, ca urmare a unor eventuale sancțiuni la CEDO”, a completat senatorul PNL.

 

Lasă un comentariu