EVOLUȚIA PIEȚEI MUNCII ÎN ROMÂNIA, ÎN ULTIMII 30 DE ANI

Distribuie pe:

La 30 de ani de la Revoluția Română din decembrie 1989, compania Adecco România (furnizor de soluții referitoare la forță de muncă) a analizat de unde am plecat, unde suntem și ce urmează pentru piața muncii din România.

Populația a scăzut cu 3,5 milioane de locuitori

Potrivit studiului Adecco, citat de mediafax.ro, începând cu anul 1989 populația totală a României se află într-o continuă descreștere. Față de acum treizeci de ani, România are cu 3,5 milioane de locuitori mai puțin.

Dacă se păstrează actualul ritm de evoluție, experții în demografie estimează că populația României va ajunge la 15,3 milioane în anul 2049. România are însă o șansă să inverseze acest trend, doar dacă aplică politici de pronatalitate atractive și pentru atragerea de imigranți.

Migrația a determinat modificări notabile și pe piața muncii din România. De exemplu, numărul românilor ocupați în administrația publică și apărare aproape s-a dublat în 30 de ani, creșteri notabile înregistrându-se și domenii precum comerțul, sănătatea sau construcțiile.

În același timp, agricultura, industria și industria extractivă au suferit “depopulări” masive.

Veniturile românilor au crescut de 6 ori

În ultimele decenii, salariul mediu net al românilor a suferit din cauza inflației și a crizelor economice, însă a înregistrat o creștere constantă și accelerată, mai ales în ultimii ani.

Dacă în 1991 un român câștiga în medie 100 de dolari, la aproape 30 de ani mai târziu câștigă de 6 ori mai mult.

Anul 2019 s-a dovedit a fi provocator pentru piața muncii, iar luna mai a fost prima lună când rata șomajului a scăzut sub 3%.

Tot în 2019, jumătate din activitățile economice din România au declarat mai puține locuri de muncă vacante decât în 2018, în domeniile industrie, cu precădere în industria prelucrătoare, învățământ și sănătate, domeniile în care s-au declarat mai multe locuri vacante fiind comerțul, construcțiile și HORECA (hoteluri, restaurante).

În 2019, salariile în construcții au crescut cu 30%

Comparativ cu 2018, în acest an cele mai mari creșteri salariale s-au înregistrat în domeniul construcțiilor, cu 30%, creșteri aproape la fel de mari înregistrându-se în învățământ, transporturi și sănătate.

Anul 2020 are toate șansele să semene mult, ca evoluție, cu anul curent. Estimările pentru PIB sunt de scădere, sub valori de 3,5%, fapt ce va influența evoluția salariilor din mediul privat. Guvernul actual a anunțat deja că va estompa creșterile de salarii în sectorul de stat, iar așteptările sunt ca șomajul să scadă și mai mult. Toate aceste tendințe vor determina însă tot mai multe proiecte punctuale gestionate cu muncitori străini. Treptat, dar sigur, în 2020, numărul salariaților din economie va depăși 5 milioane de persoane.

Următorii 30 de ani...

Pentru următorii 30 de ani, Adecco România prevede “înverzirea” locurilor de muncă, anul 2049 fiind unul de referință pentru o Europă neutră din punctul de vedere al emisiilor de CO2.

Cu un potențial energetic considerabil și un tot mai mare interes față de “energia verde”, România are șansa să creeze multe locuri de muncă aliniate la nevoile viitorului.

Ingineri de mașini electrice, energeticieni eolieni și marini sau specialiști forestieri sunt câteva din locurile de muncă care vor crește sau vor apărea în România, în următoarele decenii.

Pentru anul 2049, specialiștii Adecco estimează că 3% din populația activă va lucra în locuri de muncă “verzi”, iar 2% vor avea joburi care nu există în prezent, respectiv fermieri urbani, specialiști în conservarea mediului, crescători de carne eco, ingineri mașini electrice, tehnicieni carburant bio, arhitecți și peisagiști eco, tehnicieni biologi, ingineri panouri solare sau specialiști în energie prin cădere de apă.

Lasă un comentariu