“VIITOR DIFICIL” PENTRU UE “DIVORȚUL” DE LONDRA ÎNCURCĂ PLANURILE BRUXELLES-ULUI

Distribuie pe:

Liderii europeni au avertizat, vinerea trecută, la doar câteva ore după anunțarea victoriei în alegeri a conservatorilor lui Boris Johnson, că Marea Britanie poate deveni un rival de temut, rezultatul scrutinului pecetluind divorțul de Uniunea Europeană.

În același timp, liderii UE, întruniți la Bruxelles, și-au exprimat îngrijorarea față de faptul că alegătorii britanici au trimis un mesaj clar, care a încheiat prima fază a unei crize ce a pus în pericol Europa, mai bine de trei ani. Conduse de Franța și Germania, statele membre ale UE au declarat că vor urmări încheierea unui acord comercial cu termen limită, până la sfârșitul anului 2020, dar au insistat că orice nou acord trebuie să respecte valorile și normele europene, după ce Boris Johnson avertizase că ieșirea din UE va avea loc, indiferent de rezultatul negocierilor.

“Nu se pune problema încheierii unui acord cu orice preț”, a declarat președintele Consiliului UE, Charles Michel, într-o conferință de presă, după discuții.

“Negocierile se vor încheia atunci când rezultatele vor fi echilibrate și vom obține garanții în diverse domenii”, a spus fostul premier belgian.

Cancelarul german Angela Merkel avertizează că Marea Britanie va fi “un adversar economic de temut”, după ce va prăsi UE, iar președintele francez Emmanuel Macron vede o “amenințare” în faptul că Londra “va deveni un concurent neloial”, zădărnicind planurile Merkel-Macron de a construi o Europă franco-germană.

Acest lucru alimentează îngrijorarea că Marea Britanie ar putea deveni un conglomerat în care multinaționalele vor avea acces la uriașa piață comercială a UE, dar fără a acționa potrivit regulilor acesteia.

“Discuțiile despre un pact comercial cu Marea Britanie vor crea multe probleme. În orice caz, nu vor fi mai ușoare decât cele privind acordul de retragere”, a spus premierul olandez Mark Rutte.

Bruxelles-ul este, de asemenea, îngrijorat de rapiditatea cu care Johnson ar dori să încheie un acord comercial cu Europa, precum și de previzibilele eforturi ale Marii Britanii de a submina unitatea celor 27 de țări membre, rămase în UE.

 “Viitorul apropiat este foarte dificil”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care va media discuțiile cu negociatorul principal, Michel Barnier. (sursa - AFP)

Lasă un comentariu