APMGR CERE MĂRIREA BUGETULUI DE MEDICAMENTE

Distribuie pe:

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice (APMGR) cere mărirea bugetului pentru medicamente și eliminarea din calculul taxei clawback a valorii consumului tratamentelor din spitale, care reprezintă aproximativ 8-9% trimestrial.

Potrivit unui comunicat de presă al APMGR, cele mai recente prognoze indică faptul că taxa clawback ce va ajunge în trimestrul patru al acestui an la un nivel de 33-34%, “va adânci criza medicamentelor generice” și va “periclita” existența companiilor care le produc.

“Rezolvarea injustiției taxei clawback, o măsură cuprinsă în Programul de guvernare și considerată de actualul ministru al Sănătății, domnul dr. Victor Costache, prioritatea zero, a fost exprimată în spațiul public de nenumărate ori, dar, din păcate, până la acest moment, nu s-a luat nicio măsură. Am subliniat în nenumărate rânduri importanța implementării următoarelor măsuri ce trebuie aplicate din luna decembrie a anului în curs și anume: ajustarea cu inflația a bugetului de medicamente, adică 4,63%, conform INS, mai exact 75 milioane lei pe trimestru; eliminarea din calculul taxei clawback a valorii consumului de medicamente din spitale, aproximativ la 8-9% din consumul trimestrial total”, afirmă producătorii de medicamente generice.

APMGR afirmă că Ministerul Sănătății decide compensarea unor molecule inovative “scumpe”, conform proiectului de modificare și completare a anexei HG 720/2008 aflat în dezbatere publică, cu un impact de aproximativ 156 de milioane lei pe an, fără alocarea unui buget suplimentar.

“Înțelegem și susținem necesitatea introducerii de noi molecule inovative și de a asigura accesul pacienților la tratamente inovatoare, dar considerăm că autoritățile trebuie să asigure sursele de finanțare pentru acestea și să nu lase această responsabilitate pe umerii industriei. De fapt, este o cerință legală ce trebuie respectată. (...) Taxa clawback împreună cu politica celui mai mic preț sunt o barieră în calea accesului pacienților la medicamentele generice, fapt ce a generat retragerea din piață a peste 2.500 de medicamente generice, dar și o barieră în calea atragerii de noi investitori străini”, se arată în comunicat.

Lasă un comentariu