REVOLUȚIA ROMÂNĂ, VĂZUTĂ DE VECINII UNGURI

Distribuie pe:

* Președintele Parlamentului de la Budapesta: “Perioada de grație a legăturilor dintre români și maghiari s-a încheiat la 19 martie 1990”

* Premierul Viktor Orbán: “Glorie lui László Tõkés!”

Ungaria este pregătită pentru a construi o nouă Europa Centrală împreună cu vecinii ei, printre care și cu România, a declarat Viktor Orbán, prim-ministrul guvernului Ungariei, la gala festivă organizată cu ocazia celei de-a 30-a aniversări a izbucnirii Revoluției de la Timișoara, desfășurată săptămâna trecută, în orașul de pe Bega.

Oficialul a precizat că țara sa vrea să iasă din situația de a fi în linia a doua a Europei, apreciind că vede o mare șansă pentru ca românii și maghiarii să aibă scopuri comune, în viitor.

Despre evenimentele de la Timișoara, de acum 30 de ani, Viktor Orbán a opinat că mesajul transmis de timișoreni și de cetățenii României a fost că popoarele din Europa Centrală își vor recâștiga libertatea, chiar cu prețul vieții. În 1989 a reieșit că este posibilă chiar și solidaritatea între români și maghiari, când e vorba de libertate, știut fiind că, în 1956, revoluționarii maghiari au primit cel mai mare sprijin de la români - după polonezi și maghiarii din Transilvania.

Prim-ministrul a amintit și faptul că politica mondială a crezut, timp de patru decenii, în posibilitatea de a îmblânzi și de a corecta comunismul, locuitorii României însă au demonstrat că acest lucru nu este posibil nici măcar prin compromisuri.

Popoarele Europei Centrale au știut tot timpul - a continuat vorbitorul - că libertatea nu le va fi dată cadou de marile puteri, niciodată. “Dacă i-am fi așteptat pe occidentali, am trăi și acum sub ocupația trupelor rusești, am fi membrii Tratatului de la Varșovia și viitorul nostru ar fi decis la congresele Partidului Comunist. Noi însă am vrut să trăim în libertate (...), iar eroii noștri și-au jertfit și sângele pentru ea”, a spus prim-ministrul ungur.

În legătură cu rolul pastorului László Tõkés în contextul evenimentelor de la Timișoara, Viktor Orbán a declarat: “Ne-am adunat aici și pentru a-l elogia pe episcopul László Tõkés și considerăm că avem obligația să spunem și să respectăm adevărul: suntem îndatorați în primul rând unor personaje cum a fost László Tõkés”.

Dacă un tânăr preot reformat nu ar fi avut curajul să se împotrivească puterii, ar fi trebuit să așteptăm încă mult timp pentru iscarea scânteii care a aruncat în aer întreg sistemul, a spus prim-ministrul, încheindu-și discursul cu formularea: “Glorie lui László Tõkés!” (sursa - MTI) (I.S.)

László Tõkés și locuitorii Timișoarei - români, maghiari, germani, sârbi și toți localnicii dornici de libertate - i-au scris numele în istorie, pentru totdeauna, în perioada 15-20 decembrie 1989, a afirmat președintele Parlamentului ungar, László Kövér, sâmbăta trecută, în orașul Szentes, cu prilejul deschiderii expoziției “Timișoara 89 - Ajutorul Ungariei”.

Kövér a subliniat că anul 1989 a fost, din punct de vedere istoric, o perioadă de grație în viața Europei, iar perioada între 15 decembrie 1989 și 19 martie 1990, o perioadă de grație în istoria relațiilor româno-maghiare din secolul al XX-lea, marcată de înțelegere și colaborare.

Oficialul ungur a reamintit că, în primele zile după răsturnarea dictaturii în România, statul ungar a trimis alimente, sânge,medicamente și instrumente medicale în orașele din Transilvania și la București. De asemenea, cetățenii Ungariei au participat la ajutoare, iar locuitorii din zona graniței au fost primii în ceea ce privește colecta publică.

Perioada de grație a legăturilor între maghiari și români, care a început la Timișoara, s-a încheiat la Târgu-Mureș, în 19 martie 1990, când s-a reinstaurat epoca în care se încearcă din nou asigurarea libertății românilor prin oprimarea maghiarilor, a mândriei românilor prin umilirea maghiarilor, este de părere președintele legislativului de la Budapesta. Tentativa pogromului antimaghiar organizat a avertizat, de asemenea, că elita politică post-comunistă poate compromite libertatea și demnitatea tuturor locuitorilor României, a precizat președintele Parlamentului, evocând acțiunile de teroare, mineriadele îndreptate împotriva forțelor de opoziție democratice românești.

Demnitarul și-a exprimat încrederea că, mai devreme sau mai târziu, alegătorii din România vor reuși să pună capăt epocii post-comuniste. “Noi, în Ungaria, am reușit acest lucru în 2010, am plătit și noi un preț mare și știm că nu este ușor de realizat”, a conchis László Kövér.

 

                

Lasă un comentariu