NECAZURILE, VISUL ȘI... GUVERNANȚII

Distribuie pe:

* “Un om nemulțumit de soarta lui, se plângea într-una din zile, zicând: Dumnezeu trimite altora bogății fără număr și mie nu-mi dă nimic. Cum pot eu să lucrez în viață, neavând nimic de la început? Un bătrân îl auzi și-i zise: Crezi că ești așa de sărac, precum te vaiți? Nu ți-a dat Dumnezeu tinerețe și sănătate? - Nu zic că nu mi-a dat și chiar pot să fiu mândru de puterea și sănătatea mea. Bătrânul îl prinse de mâna dreaptă și-l întrebă: Ai vrea tu, să ți se taie mâna pentru două mii de franci? - Desigur, n-aș vrea. Dar mâna stângă? - Nici ea. Ai primi tu două sute de mii de franci pentru a fi orb? - Nu, nu aș accepta. Vezi - zise bătrânul, câte bogății îți dă Dumnezeu și tot te plângi că ești sărac?

Dragii mei! Dumnezeu ne dă daruri chiar de la naștere. În calitate de moștenitori ai unor daruri, noi trebuie să le înmulțim prin împlinirea poruncilor și regulilor divine, scripturistice, care se rezumă la două în final: “Să-L iubim pe Dumnezeu și pe aproapele nostru” (n. a.)

***

* “Fără cultura poporului, orice alcătuire economică, orice formă politică n-are nici o valoare”. “Fără steag de cultură, un popor e o gloată, nu o oaste. Cultura poporului fără un învățământ bun, nu se poate. Între frânturile unui popor, cultura poate statornici acele legături ce nu se văd, și nu se pot împiedica”.

Nicolae Iorga (1871-1940), cel mai mare istoric român, om politic, scriitor, dramaturg, orator, memorialist

* * *

Domnilor guvernanți ai României: Recompensați munca profesorilor, învățătorilor, educatorilor, medicilor, preoților, oamenilor de cultură, cu ceea ce trebuie și ceea ce merită; școala, educația, morala se predau în școală, nu pe străzi în diferite proteste (n.a.).

***

* “Precum sămânța părăsită nu rodește, tot așa pruncul, elevul, fără o învățătură bună luată de la dascăl, nu aduce rodul său pentru familie și societate”.

Paul Iorgovici (1764-1808), cărturar și filolog

***

* “Dacă visul unora a fost să ajungă în cosmos, eu am visat să trec Prutul”. “Pe pământ străvechi și magic/ Numai dânsa ni-i stăpână: limba neamului meu dacic,/ Limba noastră cea română,”... “Pentru ea la Putna clopot bate, Pentru ea mi-i teamă de păcate,/ Pentru ea e bolta mai albastră/ Pentru limba, pentru limba noastră”.

Grigore Vieru (1935-2009), poet român din Moldova României, patriot unionist, membru corespondent al Academiei Române

***

* “Oamenii se roagă lui Dumnezeu să-i scape de necazuri, iar Dumnezeu se roagă de oameni să părăsească păcatul. Acum, care de care să asculte mai întâi? Dumnezeu de oameni sau oamenii de Dumnezeu?”

Arsenie Boca (1910-1989), Duhovnic renumit, numit: “Sfântul Ardealului”, vizionar cu “Duhul”, pictor, scriitor creștin ortodox

Lasă un comentariu