O BUNĂ IGIENĂ ORALĂ SCADE RISCUL BOLILOR DE INIMĂ

Distribuie pe:

Cercetătorii sud-coreeni de la Universitatea de Medicină din Seul, citați de descopera.ro, susțin că spălatul pe dinți, de trei ori pe zi, reduce semnificativ riscul bolilor de inimă, precum fibrilația atrială și insuficiența cardiacă.

“Studiul nostru, realizat pe o durată de zece ani, pe 160.000 de adulți sănătoși, cu vârste cuprinse între 40 și 79 de ani, a scos la iveală că igiena orală precară poate conduce la fibrilație atrială și insuficiență cardiacă, în schimb, spălatul pe dinți, de trei ori pe zi, reduce semnificativ riscul bolilor de inimă. Am demonstrat că bacteriile din cavitatea bucală ne influențează starea de sănătate a inimii, igiena orală precară fiind asociată mai multor afecțiuni grave.

Concret, rezultatele arată că spălatul pe dinți, de trei sau de mai multe ori pe zi, reduce cu 10% riscul de a dezvolta fibrilație atrială și cu 12% riscul de a dezvolta insuficiență cardiacă.

În decursul celor zece ani, aproximativ 5.000 dintre participanții la studiu au fost diagnosticați cu fibrilație atrială și circa 8.000 cu insuficiență cardiacă. Alți factori avuți în vedere, precum vârsta, genul, statutul socio-economic, activitatea fizică și alte condiții medicale asociate nu au influențat rezultatele.

Igiena orală precară poate conduce la inflamație sistemică, iar aceasta este un factor favorizant al fibrilației atriale și al insuficienței cardiace. Fibrilația cardiacă este o tulburare de ritm cardiac (aritmie), care face ca inima să bată neregulat și este în prezent cea mai frecventă tulburare de ritm cardiac ce afectează, alături de insuficiența cardiacă, milioane de persoane, atât în Europa, cât și în America. Fibrilația cardiacă poate duce la embolism și, ulterior, la deces.

Referitor la insuficiența cardiacă, aceasta apare când inima devine slăbită și nu mai poate pompa suficient sânge, iar riscul apariției fibrilației atriale crește odată cu vârsta”, explică oamenii de știință sud-coreeni.

O altă cercetare, realizată în Scoția, la care au participat peste 12.000 de adulți, a arătat că riscul apariției unei boli cardiace este mai mare cu 70% la persoanele care nu se spală zilnic pe dinți, spre deosebire de cele care au o igienă orală corespunzătoare.

“Persoanele care suferă de afecțiuni ale dinților și gingiilor sunt mai expuse riscului de boli de inimă și diabet, pentru că infecțiile din organism, inclusiv cele orale, afectează arterele. Totodată, riscul de dezvoltare a cancerului pancreatic sau esofagian este mai mare în rândul persoanelor cu igienă orală precară și probleme respiratorii”, arată rezultatele studiului scoțian.

 

Lasă un comentariu