FLIRTUL LA LOCUL DE MUNCĂ REDUCE STRESUL, NU ESTE HĂRȚUIRE SEXUALĂ!

Distribuie pe:

Potrivit unui studiu publicat de Universitatea Statului Washington și citat de descopera.ro, flirtul reciproc la locul de muncă reduce stresul, nu constituie hărțuire sexuală!

“Potrivit studiului, flirtul cu colegii de muncă este un lucru inofensiv, care reduce stresul, cercetarea noastră fiind realizată în contextul în care mari companii interzic priviri mai mult de cinci secunde aruncate unei colege sau... împărțirea unui taxi.

Am descoperit că a flirta la serviciu îi poate face pe colegi să se simtă mai bine, să fie mai încrezători și chiar să îi protejeze de factori de stres, precum insomnia, încurajându-i totodată să facă față problemelor legate de muncă.

Și atunci când participantelor la studiul nostru nu le-a plăcut comportamentul colegului lor în dorința de a flirta, nu s-a atins pragul percepției de hărțuire sexuală și nici nu s-au produs niveluri de stres, având în vedere că este un spațiu conceptual net diferit.

Împreună cu colegii din Canada și Olanda, am examinat comportamentul social lipsit de hărțuire sexuală, pe care l-am denumit narațiune sexuală. Această categorie include glumele și insinuările, dar și comportamentul de a flirta, precum privirile timide sau complimentele adresate aspectului fizic.

În cadrul cercetării, am trasat distincții clare între acest tip de interacțiune și actele persistente și nedorite ale hărțuirii sexuale, care sunt practicate, de obicei, de cei care ocupă posturi de autoritate. A fi ținta unei hărțuiri creează stres, în timp ce persoanele care sunt complimentate se simt în largul lor.

Politicile companiilor privind toleranța zero față de comportamentul sexual la locul de muncă, care nu sunt abordate din această perspectivă, sunt absurde. Este vorba de politicile recente privind limitele impuse privirilor adresate mai mult de cinci secunde unei colege, în afara dezbaterii unei teme de serviciu, în vigoare la Netflix, interdicția impusă la NBC de a împărți taxiul cu o colegă de serviciu sau normele riguroase privind îmbrățișarea unei colege.

A flirta cu colegii de muncă aduce un echilibru în colectivitate și trebuie evitate politici prea restrictive privind comportamentul social sexual. Totuși, cei care ocupă posturi de autoritate trebuie să aibă o grijă mai mare în privința comportamentului lor față de angajate. Ei trebuie să aibă grijă când flirtează, mai ales cu o persoană dintr-un post inferior.

Atunci când se produce un dezechilibru de putere, există riscul ca acest comportament să fie perceput ca hărțuire sexuală”, explică oamenii de știință americani.

Lasă un comentariu