FĂRĂ INDIGESTII ȘI INTOXICAȚII ALIMENTARE DE SĂRBĂTORI

Distribuie pe:

Pentru a preveni apariția indigestiilor, a tulburărilor digestive și a balonărilor, în timpul Sărbătorilor de Iarnă, medicul nutriționist Mihaela Bilic, citat de DCnews.ro, ne recomandă să mâncăm cumpătat, mai ales dacă am ținut post.

În primul rând, specialista ne sfătuiește să evităm să mâncăm preparatele tradiționale, precum sarmalele, de la prima oră, indicat fiind să începem ziua cu mâncăruri ușor de digerat, inclusiv ciorbe sau supe. Acestea ne vor ajuta să facem trecerea mai suportabilă de la un regim vegetarian, de post, la unul normal. Postul Crăciunului este unul lung și greu, iar organismul are nevoie de suplimente care conțin enzime digestive pentru a face față excesului culinar, ținând cont de faptul că vom reintroduce în dietă alimentele grele, precum preparatele din carne.

De asemenea, dimineața am putea mânca feliuțe de mezeluri tradiționale (tobă, caltaboșul sau cârnați), însoțite neapărat de legume, care au un conținut ridicat de apă, sunt bogate în fibre și vitamine și nutrienți indispensabili organismului, care ajută digestia.

Sarmalele sunt preparate pe care stomacul le digeră greu, motiv pentru care este indicat să mâncăm înainte ciorba, deoarece acesta va stimula digestia, mai ales dacă este bogată în legume.

Desertul este bine să îl lăsăm spre seară. Astfel, cozonacul îl putem mânca după ora 17, eventual servit cu o cană de ceai cald sau cu vin fiert. Pentru cină, poate fi lăsată friptura, alături de garnitură din legume și murături.

 Nutriționistul Mihaela Bilic ne asigură că multe din preparatele tradiționale sunt sănătoase pentru organism, putem mânca liniștiți, singura condiție pentru a ne simți bine fiind să nu abuzăm. Iată și câteva din calitățile de necontestat ale bunătăților de pe masa tradițională:

Ciorba - În opinia specialistului, ciorba este preparatul cel mai dietetic și sățios din tot meniul de sărbători. Indiferent dacă este vorba de ciorbă de perișoare, ciorbă de cartofi cu afumătură sau ciorbă de porc acrită cu zeamă de varză, ea are multe avantaje din punct de vedere nutritiv.

În primul rând, conține peste 80% apă, în care se găsesc cantități mici de carne, legume și făinoase (orez sau cartofi). Indiferent cât de consistentă este, o porție de ciorbă va fi echivalentă cu numai o jumătate de porție de friptură, întrucât în ciorbă nu se poate ascunde grăsimea, aceasta se ridică la suprafață și poate fi îndepărtată ușor.

Totodată, ciorba ține stomacul plin de două ori mai mult timp decât o porție de felul doi. Nu contează dacă ciorba este acrită cu borș sau zeamă de varză, ambele produse sunt fermentate, conțin bacterii benefice și au efect probiotic.

Salata de bouef - Deși salata de boeuf este mai degrabă un fel consistent de mâncare, dacă nu mâncăm mai mult de două linguri o dată, silueta noastră va avea de câștigat, nu de suferit. Ingredientele sunt simple și hrănitoare (cartofi fierți, morcov, păstârnac, țelină, mazăre, murături și carne). Ar fi de preferat să puneți în salata de boeuf castraveți murați în saramură, nu în oțet, deoarece fermentația lactică aduce un plus de savoare și beneficii pentru digestie. Cartofii fierți și reci au amidon cu absorbție lentă cu rol probiotic, mazărea e plină de fibre și minerale, iar carnea este sățioasă, cu proteine complete, antianemică și cu calorii negative. Problema ar fi doar maioneza, însă nutriționistul ne sfătuiește să o folosim cu moderație.

Piftia - Paradoxal, chiar dacă este făcută din carne grasă de porc, piftia este produsul hipocaloric al sărbătorilor!

În fond, piftia este carne fiartă cu usturoi, un fel de rasol consumat cu tot cu supă. Deși la piftie folosim părțile de categoria a doua de carne (picioare, urechi, cap, șorici de porc, adică multă gelatină și puțină carne), nu prea avem grăsime în piftie. Puțina grăsime care există se ridică la suprafață (ca la ciorbă) și poate fi îndepărtată ușor după ce se încheagă.

Prin urmare, piftia are sub 3% grăsime, aproape 5% proteine (și mult colagen), totul cu numai 30 de calorii pe 100 de grame. Piftia se potrivește și în dietele proteice, pentru că nu conține glucide. Zeama întărită sub formă de gelatină e bogată în colagen și concentrată în calciu cu bioeficiență maximă, deci piftia poate deveni preparatul ideal pentru osteoporoză și probleme articulare.

Tobă, leber și caltaboș - Aceste preparate au în comun faptul că sunt făcute din organe și părți mai puțin nobile ale porcului (urechi, cap de porc, gușă, ficat, slănină). Ingredientele sunt tocate mărunt (leber și caltaboș) sau în bucăți mai mari (tobă), apoi sunt puse în membrană naturală și fierte.

Condimentele se pun după gust, însă e important să fie picante, piperate, usturoiate. Din punct de vedere nutritiv, avem de-a face cu produse ce nu conțin glucide, ci doar proteine (aproximativ 18%) și grăsimi (aproximativ 14%), cu 200 de calorii pe 100 de grame. Toate aceste preparate din carne de porc sunt aperitive, produse ce se consumă la începutul mesei, în cantitate mică (30 - 50g), pentru plăcerea gustului și deschiderea apetitului.

Ca să obținem un meniu echilibrat, mezelurile trebuie completate cu o felie de pâine și puțină ceapă sau muștar.

Mămăliga - Delicioasă și dietetică, mămăliguța poate înlocui pâinea lângă sarmale, friptură, tochitură sau brânzeturi, de aceea nu trebuie să lipsească din meniul de sărbători.

 

Lasă un comentariu