“CEA MAI BUNĂ VARIANTĂ DE SCHIMBARE A LEGISLAȚIEI ELECTORALE ESTE DEZBATEREA PARLAMENTARĂ”

Distribuie pe:

Președintele PNL, premierul Ludovic Orban, a declarat că varianta cea mai bună de schimbare a legislației electorale este dezbaterea parlamentară, făcând referire la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

“Există trei modalități de a putea schimba legislația electorală: ordonanță de urgență, angajarea răspunderii, dezbaterea normală parlamentară. Cea mai bună variantă de schimbare este dezbaterea parlamentară, mai ales prin Camera Deputaților, unde există posibilitatea de a avea o majoritate pentru susținerea acestui proiect de lege. (...) Și angajarea răspunderii și ordonanța de urgență, mai ales, legate de sistemul electoral, sunt niște proceduri care nu au posibilitatea de a fi puse în practică imediat, pentru că există posibilitatea controlului constituțional. (...) Nu am exclus total și alte variante. Vom vedea cum evoluează dezbaterile în Camera Deputaților”, a spus Orban, la Parlament.

El a criticat faptul că Biroul permanent al Camerei Deputaților a respins solicitarea PNL de introducere pe ordinea de zi a plenului a proiectelor privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin și abrogarea Ordonanței 40 referitoare la alegerea președinților de Consilii județene.

“La ora actuală, pe evaluările noastre, există o majoritate în Camera Deputaților, unde se află în dezbatere trei proiecte de lege, al PNL, al USR și al PMP. Singura problemă pe care o avem este că PSD s-a întors la perioada Dragnea, în care nici măcar nu se mai permite înregistrarea la microfon a propunerilor de a introduce pe ordinea de zi în ședința de Birou permanent al Camerei Deputaților.

Ludovic Orban a catalogat drept o “șmecherie” faptul că Birourile permanente ale Parlamentului au decis să prelungească mandatul comisiei speciale pentru legile electorale. “Special au convocat Birourile permanente reunite la 9,00 dimineața, astfel încât să apeleze la această găselniță procedurală care nu are nicio legătură cu realitatea regulamentară, să inventeze un aviz din partea comisiei speciale, căreia i s-a prelungit mandatul. Asta e o șmecherie”, a afirmat Orban.

Prim-ministrul a arătat că PNL nu poate forța niciun partener să-i stea alături, întrebat despre declarația senatorului USR, Florina Presadă, care a anunțat că va propune Comitetului Politic al partidului retragerea sprijinului acordat Guvernului Orban, dacă acesta, săptămâna viitoare, nu anunță “o măsură clară de revenire la alegerea primarilor în două tururi și ordonanță de urgență pentru eliminarea din Codul administrativ a pensiilor speciale pentru primari”.

“Este o decizie pe care trebuie să o ia. Nu putem forța niciun partener să stea alături de noi. Suntem deschiși, dialogăm, negociem, încercăm să preluăm lucrurile bune, încercăm să ne respectăm înțelegerile pe care le-am făcut în momentul în care partenerii au decis sprijinirea Guvernului. Dacă partenerii iau altă decizie, este problema lor”, a transmis liderul PNL.

 

 

                

Lasă un comentariu