LA CASA IANCULUI

Distribuie pe:

Miercuri, 18 decembrie, domnul conf. univ. dr. Lucian Savu a susținut conferința ,,Romania - 100 de ani de repere macroeconomice”, expunere extrem de lămuritoare privind modul în care lumea statisticii este barometrul economic al unei națiuni, la un moment dat, de cifrele în cauză depinzând marile decizii ce urmează a fi luate în consecință.

Vorbitorul și-a exemplificat susținerile cu un studiu extrem de laborios, realizat de ,,Grupul Român de Cercetători în Finanțări Corporatiste”, alcătuit din cadre didactice universitare din Târgu-Mureș (finanțiști, statisticieni, economiști etc.). Lucrarea cuprinde capitole referitoare la situația economică a României din ultima sută de ani, în date și cifre, dintre care domnia sa a ales câteva de interes general, pentru a le comenta: Produsul Intern Brut (PIB); Datoria Publică; Inflația și Moneda; Erodarea Bazei Monetare; Cursul de Schimb; Moneda României - element de suveranitate; Zona Euro; Salarii.

Întrucât România se află într-o zonă de clivaj, între două lumi economice, culturale, religioase etc., dintre Europa și Eurasia, unde, întotdeauna când începe sau se termină ceva, efectul trece și peste noi, citind și interpretând corect aceste cifre statistice, de la un moment dat, putem preveni, atenua sau amplifica unele efecte în beneficiul nostru.

Din multitudinea datelor prezentate am putut afla unde ne situăm acum în Europa, din punct de vedere economic, cum ne afectează sau nu datoria externă, (care nu e mai mare decât a altor țări vecine), ce beneficii și ce capcane are zona euro, cine ne finanțează, de ce este momentan haos financiar indus și pe cine ,,fericește” el etc.

E de la sine înțeles că întrebările adresate dlui conf. univ. Lucian Savu, din partea asistenței, au fost multe, dar domnia sa a dat la toate răspunsuri foarte lămuritoare, exacte, documentate, făcându-ne să înțelegem mai bine importanța domeniului fiscal, al statisticii, în viața unei țări.

Lasă un comentariu