PERSPECTIVE BUNE ȘI ÎN COMUNA POGĂCEAUA

Distribuie pe:

- Convorbire cu primarul comunei, Viorel Șuteu -

- Care sunt proiectele în derulare în comuna Pogăceaua?

- Proiecte avem mai multe, dar câteva au deja finanțare și am făcut deja și licitațiile pentru lucrări. Un proiect este pentru canalizare în satul Văleni. În comună avem canalizare în valoare de un milion euro. Licitația a fost făcută, va începe lucrarea. Am și primit un avans de 30% din total. Avem un proiect pentru Căminul Cultural din Văleni și Pogăceaua 1,08 milioane lei și reabilitare școală în Pogăceaua, prin fonduri guvernamentale. Am achiziționat un buldoexcavator, o investiție de 60.000 euro. Este achiziționat din Italia. Din bugetul local am alocat bani pentru construirea unei capele, fiindcă în comună încă nu avem nicio capelă, o investiție de circa 280.000 lei. Suntem în faza terminală a proiectului tehnic, apoi se va face licitația. Tot pe fonduri guvernamentale vom avea o lucrare de 10 kilometri de asfalt pe drumurile comunale. Noi avem deja 10 kilometri făcuți, dar e vorba acum de diferență de drumuri rămase neasfaltate.

- Am văzut, venind încoace, că la intrare în Pogăceaua se fac lucrări la un drum.

- Este un drum care a fost asfaltat în urmă cu 11 ani, dar pe anumite segmente drumul s-a deteriorat și facem lucrări de reparații. Ținem la acel drum, fiindcă face legătura între Pogăceaua și Band, respectiv, Fânațele Bandului. Am avut o mică rezervă de fonduri la Primărie și am zis să o folosim pentru repararea acelui drum. Oricum,avem proiectul de asfaltare pentru 10 kilometri de drum. La buldoexcavator am cumpărat o lamă nouă, de la Sibiu. Ne-am gândit că dacă facem noi lucrările de deszăpezire vom ieși mai ieftin, fiindcă nu ne prea permitem să dăm unei firme circa 200.000 lei pentru lucrări care vor fi sau nu necesare. Utilajul este multifuncțional, așa că, cu el, se poate cosi și iarba din șanțurile de pe marginea drumurilor.

- Care este situația apei potabile în comună?

- Foarte bună. Avem apă potabilă în comună de multă vreme fiindcă suntem racordați la conducta de apă care asigură apa potabilă pentru Sărmașu. Pe deal, la noi, sunt pompele montate pentru conductă. Avem apă potabilă peste tot în comună, până la ultima casă. Poate că sunt vreo două-trei case care sunt prea îndepărtate de sate. Avem 68 kilometri de conducte de apă. În privința canalizării, avem 6,8 kilometri de canalizare. Totul este adus la limita proprietăților și trebuie doar să se racordeze. Canalizarea este foarte bine realizată. Am făcut videoinspecție de două ori, avem făcute stații de epurare, de pompare, funcționale, dar încă nu sunt predate la Aquaserv. Dar lor le-ar conveni să ia apa, să încaseze bani, nu canalizarea. Lucrările acestea le-am avut pe fonduri europene. I-am chemat pe reprezentanții Aquaserv la recepția lucrării, pentru a semna și ei. Lucrarea este foarte bine realizată. Stația de epurare ne-a constat 1 milion de lei. Sper să pot preda lucrarea, pentru ca oamenii să să poată racorda la rețea. Racordările sunt gratuite pentru oameni. Pe ei îi costă doar racordul de la baie până la căminul de racordare, lângă proprietatea omului.

- Cum ați rezolvat problema iluminatului stradal?

- Este finalizată lucrarea. Mai avem o restanță de plată. Iluminatul este acum pe leduri. Cheltuielile noastre anuale erau de 120.000 de lei. Consumul de curent s-a redus la jumătate, așa că n-am plătit anual mai mult de 50.000 lei. Valoarea proiectului a fost de circa 100.000 euro. Am stabilit plata în rate trimestriale, pe o perioadă de 4 ani, iar acum achităm ultima rată.

- Care este situația cu școlile din comună?

- Avem 268 elevi în comună. Avem construită o grădiniță frumoasă din fonduri europene, unde avem 80 de copii. La școala elementară din Văleni avem circa 40 de elevi. Școala este complet reabilitată, de vreo trei ani. Toate astea au fost făcute din fonduri guvernamentale.

La asta din Pogăceaua încă nu este terminat proiectul tehnic pentru a face apoi licitația pentru execuție. Lucrările se vor desfășura pe segmente, dar din primăvară. Am făcute toate licitațiile, trebuie doar să se execute lucrările.

- Care este situația cu locurile de muncă?

- Nu avem mari probleme la acest capitol. O firmă a câștigat licitația pentru toată această Regiune 7 Centru, pentru colectarea și transportul deșeurilor. Acea firmă a angajat personal din comună. Tot aici, în comună, avem complexul “Puiul de Crăiești” unde lucrează foarte mulți oameni din comună. O altă parte a populației lucrează la Gaz. Oamenii se gospodăresc destul de bine. Avem aici și un mic atelier de mobilă, brutărie. Nu este chiar așa o problemă, la noi, un loc de muncă.

- Câte dosare aveți la ajutor social?

- Avem în jur de 60 de persoane pentru ajutor social. Aici sunt cam 368 de cetățeni de etnie rromă, dar nu sunt violenți, nu avem probleme antisociale în comună.

- Ce ne spuneți despre activitatea culturală din comună?

- Aici am avut un festival care se desfășura cam pe data de 22 decembrie. Doamna director, care se ocupa de asta, s-a dus de la școală, dar activitatea n-a preluat-o altă persoană.

- Ce activități sportive sunt în comună?

- Nu avem echipă de fotbal în comună. Am discutat cu tinerii să-și facă o echipă de fotbal. Totuși, mă bucur când pot să realizez câte ceva pentru comunitate. Un primar vine și pleacă. Dar ce rămâne în urma lui? Dacă poți face ceva bun, util pentru comună, ai un sentiment de satisfacție. Dar sunt și primari, cunoscând situația, care se mulțumesc doar să-și primească salariul, dar nu se zbat să facă ceva pentru comună.

- Am înțeles că este o problemă cu difuzarea presei, cu poșta.

- Da. Poșta are aici o clădire și am înțeles că au dat-o în chirie. Avem factor poștal, dar nu are o cameră de lucru. Problema este foarte gravă. Le vin oamenilor pensiile. Nu au toți carduri bancare și pensiile trebuie distribuite prin factori poștali. Am avut în comună un bancomat. L-am montat la o clădire a mea, personală. N-am solicitat nicio plată, nici măcar pentru curent electric. Am ținut în comună bancomatul vreo cinci ani. De dată recentă a fost luat de acolo, deoarece nu se făceau tranzacții suficiente. I-am rugat pe cetățeni să-și facă carduri bancare și să se folosească de ele, pentru a se face operațiuni prin bancomat, dar dacă nu este un rulaj minim de 200.000 pe lună, se desființează bancomatul. Așa că, cei care au carduri, trebuie să meargă la Râciu, la Șăulia sau în alte centre de comună, pentru un bancomat.

 

Lasă un comentariu