GUVERNUL INSTITUIE UN MECANISM DE FINANȚARE PENTRU DEBLOCAREA UNOR PROIECTE PE FONDURI EUROPENE

Distribuie pe:

Guvernul a aprobat, în ședința de vineri, o ordonanță de urgență care instituie un mecanism de finanțare pentru deblocarea unor proiecte cu fonduri europene privind infrastructura de apă și canalizare, și de transport.

“Acest proiect este important pentru fondurile europene, mai ales pentru proiectele de infrastructură, mă refer la infrastructura de apă-canalizare, dar și la proiectele de infrastructură de transport, pe care le-am găsit, la preluarea mandatului de ministru, destul de întârziate de Guvernele anterioare. Numărul de beneficiari, ca urmare a acestor măsuri adoptate - 617 unități administrativ-teritoriale și peste 4 milioane de beneficiari ai serviciilor de apă și canalizare, este vorba de servicii publice care sunt elementare pentru traiul zilnic al fiecăruia dintre cetățeni”, a spus ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, la Palatul Victoria.

El a adăugat că valoarea celor 24 de proiecte pentru apă și canalizare este de 4,2 miliarde de euro, iar printre principalii beneficiari sunt localități din județele Brăila, Iași, Bacău, Argeș, Teleorman, Ilfov, Sibiu, Brașov, Gorj, Vâlcea, Călărași, Prahova, Bistrița-Năsăud, Mehedinți, Vaslui, Harghita, Maramureș, Giurgiu, Neamț, Buzău.

Ministrul Fondurilor Europene a menționat că ordonanța de urgență adoptată vineri prevede și un mecanism care va face posibil ca fondurile europene neutilizate în anumite domenii să fie redirecționate acolo unde există proiecte în listele de rezervă pentru programele operaționale.

“Este o veste bună și pentru beneficiarii de la nivelul municipiilor reședință de județ, municipiilor, orașelor. Ele au parte de această veste bună, pentru că discutăm de proiecte din domeniul iluminatului public, din domeniul regenerării urbane, din domeniul dezvoltării urbane și, mai mult, vestea uriașă, aș putea spune, este pentru învățământ, pentru că proiectele din lista de rezervă ale Programului Operațional Regional, toate cele care privesc grădinițe, școli generale, licee tehnologice, universități, vor intra în acest mecanism de supracontactare, cum este el denumit la nivel tehnic. (...) 554 de milioane de euro sunt astăzi deblocați pentru a se încheia contractele de finanțare în acest domeniu foarte important pentru Guvernul Orban”, a afirmat Boloș.

Lasă un comentariu