BUDAPESTA DUBLEAZĂ FONDURILE PENTRU SPRIJINIREA CULTURII MAGHIARILOR DE PESTE HOTARE

Distribuie pe:

Pachetul financiar destinat concursului de proiecte “Pentru cultura și învățământul maghiar”, dedicat sprijinirii maghiarilor de peste hotare, pentru a se menține pe pământul lor natal, va crește de la 1,1 miliard de forinți anul acesta, la 2 miliarde anul viitor - a anunțat secretarul de stat responsabil pentru politicile naționale, în cadrul Cancelariei prim-ministrului, vineri, la o conferință de presă de la Budapesta, informează MTI.

Árpád János Potápi a declarat că pachetul financiar al concursului central se va mări de la 700 milioane la 1 miliard de forinți, iar pachetul global al concursurilor regionale, de la 400 milioane la 1 miliard de forinți.

În cadrul concursului, pot fi depuse proiecte referitoare la programe culturale și educaționale care servesc scopurile comunității maghiare, activități legate de comunitate, presa scrisă și electronică, edituri, organizații civile, biserici, persoane juridice din interiorul bisericilor, funcționarea instituțiilor, respectiv la dezvoltări și investiții imobiliare.

Concursul central poate acorda sprijin și pentru cumpărarea unui imobil sau a unui autovehicul - a spus secretarul de stat.

Concursurile regionale se vor desfășura în patru zone (Slovacia, Ucraina Subcarpatică, Transilvania și Voivodina), scopul acestora fiind facilitarea menținerii comunităților maghiare de peste hotare, pe pământul lor natal, întreținerea și dezvoltarea legăturilor multilaterale între aceste comunități și Ungaria, precum și consolidarea identității naționale maghiare prin sprijinirea culturii și învățământului.

Árpád János Potápi a adăugat că pachetul financiar al programului de burse de studii, destinat sprijinirii studenților la drept de limbă maghiară de peste hotare, va fi mărit de la 18 la 36 milioane forinți.

Scopul bursei este ca maghiarii din țările vecine să beneficieze de juriști bine pregătiți, devotați națiunii, care cunosc limbajul de specialitate maghiar și cel al țării în care trăiesc, având experiențe în domeniu, în ambele țări.

Lasă un comentariu