TRADIȚII, OBICEIURI ȘI SUPERSTIȚII DE REVELION ȘI 1 IANUARIE

Distribuie pe:

Marcată încă de acum 6 mii de ani, de babilonieni, intrarea în noul an este cea mai veche sărbătoare din lume. Acum, în toată lumea creștină, Anul Nou este întâmpinat în noaptea de 31 Decembrie spre 1 Ianuarie, cu urări de “La mulți ani!” și prin fel de fel de obiceiuri, despre care se crede că, dacă sunt respectate, aduc noroc, sănătate și prosperitate.

Se crede că Anul Nou trebuie să te prindă cu haine noi, pentru ca în următoarele 365 de zile să primești cât mai multe cadouri, și de preferat sunt cele roșii, de culoarea veseliei și a dragostei.

În noaptea dintre ani și pe 1 Ianuarie nu se plânge, iar cei care plâng în prima zi a anului vor avea un an cu evenimente triste.

Fiecare țară are propriile obiceiuri și tradiții.

Spaniolii obișnuiesc să mănânce câte o boabă de strugure, la fiecare dintre cele 12 bătăi ale ceasului de la miezul nopții, fiecare boabă reprezentând câte o dorință pentru anul ce vine. Se crede că, în funcție de cât de dulce este boaba respectivă, așa va fi și luna respectivă - mai bună sau mai dificilă. Și portughezii au același obicei ca și spaniolii, doar că înlocuiesc boabele de strugure cu smochine.

În Grecia, tradiția spune că este bine să fie pe masă o prăjitură numită “vassilopitta”, în care se pune câte o monedă de aur sau de argint. Cel care o găsește va avea noroc tot anul.

În Olanda, Revelionul este numit Oudejaarsdag - în traducere, Ziua Anului Trecut. Este singurul, absolut unicul moment din an, când autoritățile permit artificiile - așa că acestea durează toată noaptea. Se mănâncă tradiționalele oliebollen, gogoșile îmbibate în ulei, cu care trebuie neaparat întâmpinat un an nou.

În Scoția, Anul Nou se numește Hogmanay și e sărbătoare mare. La Edinburgh sute de mii de oameni umplu străzile orașului și unii temerari se aruncă în apele reci ale Mării Nordului. În unele orașe scoțiene sunt aprinse suluri de smoală - se spune că astfel arde anul vechi, cu toate relele lui. Tradiția spune că smoala trebuie lăsată să se rostogolească pe străzi, dar distrugerile ar fi prea mari, așa că obiceiul nu se prea aplică întocmai.

În Italia, la Napoli, de Revelion se aruncă pe fereastră obiecte vechi, considerate simboluri are anului care s-a terminat. Obiceiul este însă descurajat, din cauza riscului pentru trecători și, în plus, orașul este notoriu pentru veșnicele sale probleme cu gunoiul.

În Danemarca, de Anul Nou, oamenii care vor să facă o urare vecinilor obișnuiesc să spargă farfurii la ușa lor. Se consideră că familia care are cele mai multe cioburi în fața ușii va avea parte și de cel mai mult noroc.

În Mexic, în noaptea de Anul Nou, pentru a avea călătorii bune, se scot bagaje afară din casă, iar pentru prosperitate se agăță figurine în formă de oaie pe clanța ușii. De asemenea, mexicanii comunică de Anul Nou cu spiritele morților.

În țări sud-americane, ca Peru sau Ecuador, oamenii fac păpuși din textile sau hârtie, pe care le expun în fața casei, cu câteva zile înainte de Revelion. La miezul nopții, acestea sunt arse, pentru ca toate relele anului trecut să se ducă. O tradiție mai ciudată spune, de asemenea, că aceia care doresc să călătorească mult anul viitor, trebuie ca la 12 noaptea să alerge prin cartier cu o valiză în mână.

Cine este politicos și manierat de Anul Nou, va fi tot timpul așa, de aceea, în noaptea de Revelion, trebuie evitate discuțiile în contradictoriu, limbajul licențios sau brutal, dar și poveștile cu fantome sau morți. În afară de faptul că nu sunt deloc plăcute, atrag și ghinionul.

Atenție la direcția vântului în dimineața Anului Nou! Dacă bate din sud, prevestește un an îmbelșugat și vreme bună, în timp ce vântul din nord este semn de vreme rea și an dificil. Vântul din est prevestește calamități naturale, iar cel de la vest, bogăție de lapte și pește, dar și decesul unei persoane publice importante. Dacă nu se simte adierea vântului, este semn de veselie și prosperitate pentru tot anul.

În noaptea de Revelion țineți bani în buzunar și puneți-vă o dorință la miezul nopții, iar în prima zi din an nu duceți gunoiul, nu spălați și nu măturați!

În noaptea dintre ani, în fiecare casă trebuie să existe măcar o crenguță de vâsc. O tradiție veche spune că vâscul aduce noroc în anul care vine. Motivul? Vâscul este simbolul universal al regenerării, al renașterii, al nemuririi, iar dacă crenguța este așezată lângă o icoană, va spori și șansele de a avea liniște sufletească tot anul.

Preluat mai nou și de români, obiceiul sărutatului sub vâsc este practicat în noaptea dintre ani de cei care vor să fie însoțiți de dragoste tot anul.

În întreaga lume, cea mai populară băutură de Revelion este șampania, iar peste tot în Europa și în America este însoțită de un toast.

Printre cele mai frumoase obiceiuri pe care românii le au în noaptea de Anul Nou, dar și în prima zi a noului an, sunt colindele, Sorcova și Plugușorul.

Totuși, în noaptea dintre ani, este important să ne punem mereu o dorință și să întâmpinăm anul ce vine cu speranțe mari.

Lasă un comentariu