TINERII DIN PAROHIA VALEA IZVOARELOR CU FILIA ȘOMOȘTELNIC - VESTITORI RÂVNITORI PRIN COLINDELE TRADIȚIONALE

Distribuie pe:

În perioada Postului Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, timp de pregătire duhovnicească, colindul, ca “ecou popular și artistic al cântărilor liturgice”, ocupă un loc aparte în inima fiecărui creștin. Cu atât mai mult, într-o societate secularizată, creația sfântă a colindului primește o conotație aparte atunci când nu este uitată de noile generații de creștini. Această emoție sfântă și bucurie au transmis-o tinerii creștini din Parohia Ortodoxă Valea Izvoarelor, elevi de școală generală și liceu, reuniți în ansamblul coral al parohiei din anul 2014.

Cu dragoste față de tradiții și ancorați în participarea activă la cultul bisericii, acești tineri promovează colindele tradiționale culese de la străbuni. Vestirea Nașterii “Cestui Domn bun veselit” s-a realizat și în acest an printr-un itinerar minunat de colinde. Astfel, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei, Ansamblul coral a participat, în data de 15 decembrie, la concertul de colinde organizat de către Protopopiatul Ortodox Târgu-Mureș, la Catedrala Mică din municipiu. De asemenea, în ziua de 18 decembrie, tinerii au fost prezenți la Consiliul Județean Mureș, unde au fost primiți de către domnul vicepreședinte Alexandru Câmpeanu.

În continuare, colindele tradiționale au fost interpretate la Protopopiatul Ortodox Târgu-Mureș, unde tinerii au fost felicitați de către Preacucernicul Părinte Protopop Olimpiu Zăhan. Bucuria acestui pelerinaj duhovnicesc, spre Betleeem, a culminat cu prezența la reședința Arhiepiscopală din Alba Iulia, unde Ansamblul coral a avut onoarea de a-l colinda pe Arhipăstorul nostru, Înaltpreafințitul Părinte Arhiepiscop IRINEU, cel care i-a primit cu multă dragoste, povățuindu-i părintește, prin cuvinte ziditoare de suflet și oferindu-le daruri alese. La întoarcere, tinerii au vizitat mănăstirea Râmeț.

Apoi, cu mult drag și în semn de recunoștință, Ansamblul coral a interpretat colindul străbun la Primăria comunei Sânpaul, unde au fost primiți de către domnul Primar Simon Istvan, prin bunăvoința căruia au fost susținute toate deplasările. După îndătinatul obicei, colindul și bucuria praznicului au fost vestite de către tineri, la cele două rezidențe pentru vârstnici, din localitatea Valea Izvoarelor, așa cum obișnuiesc în fiecare an.

Prin râvna și dragostea față de biserică și tradiții, tinerii din acest Ansamblu coral mărturisesc într-un mod sublim “tinerețea ortodoxiei” și actualitatea mesajului divin, având un dor permanent de “a săbădi”, pe “Cela ce ridică norii/ Precum fluieră păstorii”, așa cum ne spun frumoasele colinde tradiționale.

Lasă un comentariu