IN MEMORIAM TEODOR BORZ

Distribuie pe:

Prima zi a anului a venit cu o veste năucitoare - în zorii zilei s-a oprit inima remarcabilului poet și prieten drag, Teodor Borz.

A visat, cum mărturisea într-un interviu de tinerețe, să scrie cinci cărți de poezie, dar timpul drastic drămuit nu i-a îngăduit să ajungă decât la trei. Exigent la modul extrem, de o rigoare rar întâlnită în prezent, el a fost un poet al rafinamentelor, un orfevru ale cărui melancolii sunt ridicate în parabolă și tensionate uneori până la paradox.

Prin dispariția lui, cultura comunității noastre a suferit o pierdere incompensabilă. Prin tot ce a făcut, a dobândit un loc pentru totdeauna al lui.

*

Teodor Borz s-a născut la 14 martie 1952 la Grebeniș, Mureș. Și-a început studiile primare la Grebeniș, finalizate la cursul primar al Colegiului “Bolyai Frakas” în 1964. A absolvit Liceul nr. 4 din Târgu-Mureș, după care a urmat Facultatea de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, absolvită în 1977. A fost jurisconsult, consilier juridic, avocat, judecător.

A debutat în revista Vatra nr. 11/1972. Debutul editorial a avut loc în 1982, fiind inclus cu un grupaj de poeme în Caietul debutanților, Editura Albatros. A mai publicat Peisaje interioare, Editura Dacia, Cluj, 1989, Balada închisorii din sânge, Editura Eco, Cluj-Napoca, 2003, Colivii, Editura Ardealul, 2011. Prezent în antologii: Târgu-Mureș - Trei decenii de poezie, Editura Monitorul Primăriei Târgu-Mureș, 2007, Dirijabilul de hârtie, selecție din poezia publicată de revista Vatra între 1971-2011, Interferențe lirice, Editura Ardealul, 2018, Apa și puntea, Editura Ardealul, 2019.

Despre poezia sa au scris Al. Cistelecan, Ștefan Borbély, Constantina Raveca Buleu, Kocsis Francisko, Andrei Zanca ș.a. (Filiala Târgu-Mureș a Uniunii Scriitorilor din România).

 

Scrisoare

De dorul tău aș vărsa două lacrimi

grele ca piramida lui Keops

amare ca frunza unui nuc spânzurat.

 

M-aș duce - chiar m-aș duce acum la tine.

Ci cum se poate zbura

cu un val de pământ în spinare?

 

Eu din altă lume îți scriu.

De dincolo.

(din vol. Balada închisorii din sânge)

Lasă un comentariu