SUA ȘI IRANUL - “O ESCALADARE EXTREM DE PERICULOASĂ”...

Distribuie pe:

Cel puțin opt persoane au fost ucise joi noaptea, în timpul bombardamentului asupra unui convoi pe aeroportul din Bagdad, la trei zile după atacarea ambasadei americane de către demonstranți pro-iranieni.

Potrivit agențiilor internaționale de presă (BBC, AFP, EPA etc.), aceste persoane au fost ucise atunci când mai multe proiectile au căzut asupra unui convoi al Hashd al-Shaabi, coaliție de organizații paramilitare preponderent pro-iraniene, care în prezent sunt integrate structurilor statului irakian.

Puternicul general iranian Qassem Soleimani, însărcinat cu afacerile irakiene în cadrul armatei ideologice iraniene, a fost ucis în bombardament, a anunțat, ieri dimineață, televiziunea irakiană de stat.

Irakul, prins la mijloc între aliații americani și cei iranieni de ani de zile, a fost în ultimele săptămâni scena unei escaladări a violențelor ce riscă să transforme țara într-un teren de confruntare a celor două puteri ce acționează pe teritoriul său, notează sursele citate. De la sfârșitul lunii octombrie 2019, mai multe atacuri cu rachete au vizat soldați și diplomați americani, iar la începutul acestei săptămâni, protestatari pro-iranieni au atacat ambasada SUA din Bagdad - un episod violent fără precedent încheiat cu retragerea acestora în zona ultra-securizată a Bagdadului, unde se găsește ambasada americană, la ordinele Hashd al-Shaabi.

Duminică seara, Washingtonul a răspuns prin bombardarea bazelor uneia dintre ele, amplasată în apropierea frontierei irakiano-siriene, ucigând 25 de persoane. “La ordinul președintelui, armata americană a luat măsuri defensive decisive pentru a proteja personalul american în străinătate, ucigându-l pe Qassem Soleimani”, a transmis Pentagonul într-un comunicat.

Președintele iranian Hassan Rouhani a declarat că Iranul și “națiunile libere din regiune” se vor răzbuna pe SUA după uciderea influentului general Soleimani. “Nu există nicio îndoială cu privire la faptul că marea națiune a Iranului și alte națiuni libere își vor lua revanșa asupra Americii criminale pentru acest asasinat oribil”, a declarat Rouhani, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul guvernului iranian, citat de agențiile de presă menționate.

La rândul său, ministrul de externe iranian, Mohammad Javad Zarif, a avertizat vineri pe contul său de Twitter că uciderea puternicului general iranian Soleimani în raidul american de la Bagdad, la ordinul președintelui SUA, Donald Trump, reprezintă “o escaladare extrem de periculoasă și imprudentă”.

Ghidul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, s-a angajat, ieri, să “răzbune” moartea influentului general iranian Qassem Soleimani, și a decretat trei zile de doliu național în țara sa, informează AFP și Reuters.

“Martiriul este recompensa pentru munca sa continuă în toți acești ani (...). Cu voia lui Dumnezeu, opera și drumul lui nu se vor opri aici și o răzbunare implacabilă îi așteaptă pe criminalii care și-au murdărit mâinile cu sângele lui și cu cel al altor martiri”, a subliniat ayatollahul Khamenei, potrivit surselor citate.

Președintele iranian Hassan Rouhani a declarat că Iranul și “națiunile libere din regiune” se vor răzbuna pe SUA după uciderea influentului general Soleimani. “Nu există nicio îndoială cu privire la faptul că marea națiune a Iranului și alte națiuni libere își vor lua revanșa asupra Americii criminale pentru acest asasinat oribil”, a declarat Rouhani, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul guvernului iranian.

La scurt timp după anunțul morții generalului Iranian Qassem Soleimani, președintele Donald Trump a postat pe Twitter imaginea drapelului american, fără alte comentarii.

“SUA și Iranul stârnesc temeri privind declanșarea unui război care ar putea fi devastator pentru ambele părți. Un război cu Iranul ar fi dezastruos din punct de vedere geopolitic și economic, destabilizând, în continuare, o zonă deja răvășită, de ani buni, de conflicte”, notează businessinsider.com, adăugând că tensiunile dintre cele două țări au atins “culmi istorice”, în ultimele luni, generând temeri privind o confruntare militară ce ar putea să se transforme într-un război complet.

 Moscova consideră că asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani, în urma unei lovituri aeriene a SUA în apropiere de Bagdad, este “o aventură” care va duce la tensionarea situației în întreaga regiune, potrivit ro.sputnik.md.

Lasă un comentariu