Cu bucurie sfântă, și în acest an, pe data de 27 decembrie am sărbătorit, cu mare emoție, pe ocrotitorul Bisericii noastre și a întregii comunități, pe Sf. Arhidiacon Ștefan, primul martir al creștinătății.
Întreaga comunitate a cristurenilor ortodocși, din cele două parohii, și nu numai, ne-am bucurat împreună de comuniunea liturgică în jurul Potirului dumnezeiesc, prin Sf. Liturghie, oficiată de preotul paroh împreună cu cei doi invitați, Pr. Răzvan Enache și părintele pensionar Teodor Maier, cărora le mulțumim pe această cale pentru împreună slujire.
După terminarea Sf. Liturghii a urmat un moment dedicat Anului omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari), eveniment în cadrul căruia au fost omagiati toți cei care s-au remarcat, de-a lungul timpului, în cadrul comunității cristurene, iar cei cu peste 20 de ani de activitate au primit din partea Consiliului parohial diplome de aleasă prețuire. Nu au fost uitați nici cei trecuți în veșnicie, preoți învățători, profesori, primari, pentru care au fost înălțate rugăciuni în cadrul Sf. Liturghii.
Printre ei amintim, în primul rând, pe vrednicul părinte Nicolae Medrea care a activat ca preot paroh al Cristeștiului, peste 35 de ani, învățători și profesori emeriți, pensionari sau în activitate.
În cadrul momentului aniversar, directorul Școlii Gimnaziale din Cristești, Albert Zoltan, a prezentat un frumos cuvânt despre ce este și trebuie să fie profesorul în cadrul comunității, iar doamna primar Kovacs Edith a adus în fața auditoriului punctul de vedere al administratorului comunei. Eu, ca și preot paroh, am pus în evidență rolul preotului în formarea unui comunități sănătoase din punct de vedere moral, cât și necesitatea unui bune colaborări între Biserică, școală, administrație publică locală, pentru depășirea unor probleme stringente ale comunității de azi: desacralizarea apărută în rândul oamenilor, abandonul școlar timpuriu, realitatea problemelor comunității de romi, lipsa spiritului civic, social, duhovnicesc, etc. Motiv pentru care, aici, aduc mulțumiri tuturor celor care au răspuns invitației noastre de a fi prezenți: învățători, profesori, atât români, cât și maghiari, primarilor etc.
Frumoasa zi a continuat printr-un deosebit recital de colinde tradiționale românești, puse la sufletul nostru de Grupul “Mureșencele”, format din Leontina Pop, Maria Sântian Faghiura și Dorina Oprea, cât și de inimoasa Familie Țogorean Teodor, Narcisa și Teodora dimpreună cu tânăra Denisa Feier. Le mulțumim din suflet pentru efortul depus de a fi în mijlocul nostru.
Ziua s-a încheiat cu o agapă creștină, unde frumoasele colinde au continuat prin glasul tinerilor Mara și Maria Stuparu, Bogdan Orban și Maria Pop. Aceste tinere talente ne-au pus la suflet, în zi de mare sărbătoare, și frumoasele cântece populare românești.
În numele tuturor credincioșilor noștri, mulțumesc tuturor celor care, într-un fel sau altul, și-au adus aportul la reușita acestei zile deosebite pentru comunitatea noastră, iar Sf. Ștefan să ne ocrotească pe toți cei care îl avem protector divin înaintea tronului dumnezeiesc.
Acum la sfârșit de an civil 2019, nu pot decât să vă adresez părintești binecuvântări tuturor, sănătate, un an nou care vine cu multă pace și bucurie sfântă în suflete și în familiile dumneavoastră.
La multi și binecuvântați ani, dragi cristureni și nu numai!