PRIORITATEA COMUNEI MIHEȘU DE CÂMPIE SUNT APA POTABILĂ ȘI CANALIZAREA

Distribuie pe:

- Convorbire cu Emil Casoni, primarul comunei -

- Care sunt proiectele în derulare în comuna Miheșu de Câmpie?

- La ora actuală avem un proiect de îmbunătățire a structurii rutiere în comuna Miheșu de Câmpie, proiect în valoare de peste 9,9 milioane lei. Este vorba de șapte străzi, din care cinci sunt deja realizate. La una dintre străzi a trebuit să întrerupem lucrările datorită timpului neprielnic și vom continua lucrările în primăvară. Avem depus un proiect la București pentru îmbunătățirea structurii rutiere în satul Răzoare, în valoare de peste 7,8 milioane lei. Alt proiect pe care-l avem este pentru rețeaua de apă și canalizare, în faza de finalizare, în valoare de peste 3,2 milioane lei. Am construit două capele, una în Miheșu de Câmpie și alta în satul Răzoare. Prin PNLD-2, am terminat de asfaltat alte străzi. Avem depus la București un proiect prin care vom construi o clădire pentru un dispensar nou, unde va fi asigurată permanența asistenței medicale. Va fi pentru medic de familie și stomatolog. Li se va asigura locuință de serviciu medicilor.

- Care este situația școlilor?

- Clădirile școlilor au fost reabilitate și dotate cu mobilier adecvat.

- Care este situația cu iluminatul stradal?

- Este in curs de rezolvare. La Miheșu de Câmpie s-a rezolvat cu iluminat stradal pe leduri, la fel și la Răzoare. Acum suntem în curs de achiziție pentru satul Șăulița și Groapa Rădăii. Suntem în lucru cu cadastrarea. Avem 12 sectoare în curs de finalizare, șase sunt deja finalizate, iar oamenii și-au primit extrasele de carte funciară, gratuit. Lucrarea este pe fonduri guvernamentale. Avem un alt contract, tot pentru cadastrare în valoare de 160.000 lei pe doi ani, care se va derula din prima zi a anului, astfel că în termen de doi ani vom finaliza cadastrarea întregii comune. Este foarte important acest lucru, pentru ca beneficiarii să obțină direct actele de proprietate. S-a finalizat pietruirea drumurilor în toate satele, în lungime de peste 3 kilometri. Proiecte mai avem pentru Casa Căsătoriei, pentru care avem deja eliberată autorizația de construire. Am cumpărat un teren și la primăvară vom începe lucrările. Avem depus la București un alt proiect pentru construire sală de sport. Terenul este pregătit, amenajat, așteptăm finanțarea.

- Care este situația Căminului Cultural și a activității culturale?

- Clădirea Căminului Cultural a fost modernizată. S-a schimbat mobilierul, bucătăria a fost dotată cu tot ce este necesar. Avem o formație de dansuri populare denumită “Șireagul”. Avem și un club sportiv, de fotbal.

- Care vor fi proiectele următoare?

- Urmărim cu mare interes master planul pentru introducerea apei în satele Răzoare, Șăulița, Ștefanca, Groapa Rădăii, Bujor și chiar în satul Miheșu de Câmpie. Facem un studiu de fezabilitate pentru aducerea apei în Miheș din comuna Frata, care este alimentată din Tarnița, județul Cluj. Am fost la Consiliul Județean Cluj și am primit acceptul lor. Distanța este de vreo 7 kilometri. Asta este acum prioritatea noastră, apa potabilă. După introducerea apei ne vom putea folosi și de sistemul de canalizare, unde avem finalizată și lucrarea privind stația de epurare. Probele au fost făcute și după introducerea apei va putea fi pusă în funcțiune.

- Pe moment, de unde este asigurată apa în comună?

- Din surse locale. Sunt izvoare locale de suprafață, care, cu începere din luna mai și până în septembrie ne creează mereu neplăceri. Abia reușim să asigurăm apa pentru instituții și o parte a populației.

- Câte persoane aveți la ajutor social?

- Avem 36. Când am venit la Primărie au fost 124 de dosare, dar i-am convins pe oameni să meargă la muncă. De la noi, dimineața pleacă cinci microbuze. Două autobuze trec zilnic prin localitate, pe traseul Luduș-Cluj. Acum doar cei neputincioși au mai rămas cu dosare de ajutor social.

- Care este activitatea de bază în comună?

-Agricultura, la privat. În afară de asta, aici nu este nimic. Lumea își caută un loc de muncă la Sărmaș, Cluj-Napoca, Luduș și altele...

 

Lasă un comentariu