SFÂNTA LITURGHIE - POPORUL ROMÂN ȘI... PĂRINTELE STĂNILOAIE

Distribuie pe:

* “Sfânta Liturghie a avut un mare rol în menținerea unității de credință și spiritualitate a neamului nostru, căci n-a menținut numai unitatea dintre locuitorii fiecărui sat, sau a fiecărui cartier dintr-un oraș, ci și unitatea sufletească dintre cei ce participau în diferite orașe și sate la Sf. Liturghie, care este o mărturisire uniformă de rugăciune a aceleiași credințe, a unirii cu Același Hristos. Liturghia a menținut nu numai unitatea etnică și religioasă a poporului român într-un anumit timp, ci unitatea celor de azi cu moșii și strămoșii noștri, unitatea neamului de-a lungul istoriei”.

***

* “Sfânta Liturghie este cea mai mare forță de menținere a unității de credință și etnicitate a neamului nostru. În Liturghie nu ține fiecare să-și spună o părere personală deosebită de a celorlalți, ca în altfel de adunări, ci toți cântă în comun aceleași rugăciuni, aduc laudă Aceluiași Hristos pe Care Îl laudă Biserica începând din primele veacuri creștine. Slăbesc în credință toți aceia care nu participă la Sfânta Liturghie, cei ce nu se împărtășesc în rugăciune cu același Hristos și aceeași iubire creștină hristică, slăbește unitatea lor spirituală cu neamul nostru care a fost, este și va fi.”

***

* “Sfânta Liturghie nu este numai o întâlnire dintre credincioși la niște rugăciuni comune, ci întâlnirea cu Hristos. Ei își întăresc, prin Sfânta Liturghie, atât unirea cu Hristos, cât și unirea dintre ei. Nu mă pot întâlni cu Hristos la Sfânta Liturghie, ca un ins singuratic, egoist, rău, fariseic, căci inima care nu se deschide altora, nu se poate deschide nici lui Hristos. Poporul român a rezistat în istorie și datorită Sfintei Liturghii din Bisericile noastre, unde la ceas de restriște se adunau de la domnitor, rege, prinț, până la ultimul slujbaș, uniți în rugăciune către Marele Creator.”

Dumitru Stăniloaie (1903-1993), doctor în teologie, preot prof. univ., dogmatist, academician, scriitor

P.S. “România la ora actuală se află într-un război foarte grav, «un război al românilor contra românilor», toate instituțiile țării sunt bolnave; acum, mai mult decât niciodată, este nevoie ca în jurul Sfintei Liturghii, unde Îl găsim pe Hristos, Domnul Păcii și al Iubirii și al Înțelepciunii, să ne adunăm: președintele României, Guvernul României, șefi de instituții, conducători de toate neamurile, până la ultima văduvă, lăsând ura, particularismele, egoismul, deșteptăciunea proprie...”. Doamne, Dumnezeul nostru, binecuvântează poporul nostru dreptmăritor creștin, nu ne lăsa pe noi pierzării și ferește-ne de războiul cel dintre noi! Amin.

Lasă un comentariu