2020 - ANUL OMAGIAL AL PASTORAȚIEI PĂRINȚILOR ȘI COPIILOR

Distribuie pe:

Anul 2020 a fost declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române “Anul omagial al pastorației părinților și copiilor” în întreaga Patriarhie.

Prin această omagiere se dorește evidențierea unei coordonate majore în viața și activitatea bisericii noastre strămoșești, într-o lume atât de desacralizată. Se dorește astfel o revitalizare a reperelor biblice și patristice privitoare la pastorația părinților și a copiilor, a rolului familiei creștine într-o societate tot mai egoistă, precum și a evidențierii rolului pedagogic creștin în societatea contemporană, în contextul multiplelor provocări la care este supusă familia astăzi, și la care Biserica trebuie să vină cu răspunsuri ferme, clare.

Familia creștină a fost întotdeauna un cadru intim de mare preț în scopul cultivării iubirii conjugale, părintești, filiale și frățești. Ea este binecuvântare dumnezeiască, este un spațiu sacru al lucrării Sf. Treimi. Familia este locul în care prin nașterea de prunci, ei devin prin botez fii ai lui Dumnezeu după har și moștenitori ai vieții veșnice.

De aceea preocuparea pentru creșterea lor spirituală trebuie să fie una constantă, clară, care să răspundă preocupărilor tinerilor, viitorului lor. Ei sunt în căutarea sensului despre ei înșiși și despre ceea ce îi preocupă. Ei așteaptă mai mult fapte decât vorbe. Pe fondul acestei crize spirituale și a lipsei de încredere, tânărul de azi, așa cum l-a creat Dumnezeu, caută o prietenie sinceră și curată, prietenie pe care Biserica, prin misiunea ei, trebuie să o arate tinerilor săi. Prin această prietenie curată și sinceră se poate descoperi credința autentică în Adevăratul Dumnezeu.

Deși familia de azi trăiește într-o lume secularizată, confuză din punct de vedere spiritual, confruntată adeseori cu multiple provocări, crize, sărăcie, șomaj, alcool, desfrâu, divorțuri, incertitudinea zilei de mâine, instabilitate politică și nu numai, înstrăinare, migrație etc., Biserica este obligată să găsească răspunsuri pertinente și actuale la toate aceste așteptări, să aducă în față modele vrednice de urmat, mai ales de cei tineri.

Biserica astăzi este chemată, poate mai mult ca oricând, să afirme cu tărie sfințenia căsătoriei, ca Taina unirii dintre bărbat și femeie, să sprijine solidaritatea în și între familii, să apere demnitatea maternității și a paternității, a filiației sau a fraternității.

Mesajul Sf. Sinod pentru acest an este unul cât se poate de clar: “Cunoscând provocările actuale la adresa familiei creștine, preoții ortodocși sunt îndemnați să încurajeze și să susțină familiile care duc o viață creștină autentică, să sprijine material și spiritual familiile numeroase, pe cele monoparentale sau aflate în situații dificile, să încurajeze enoriașii să contribuie la sprijinirea familiilor sărace, precum și la educația religios-morală a copiilor din comunitate” (“Anuarul liturgic și tipiconal 2020” , București, 2019, pag. 6 ).

În toate aceste încercări trebuie implicați toți: copii, părinți, bunici, nași de cununie sau de botez, profesori de religie, administrație publică locală, instituții ale Statului, ONG-uri, simpli credincioși. Iar cel mai indicat mijloc pentru o bună formare trebuie să fie exemplul personal, pentru o viață autentică creștină.

Sunt de menționat aici printre mijloacele de lucru pe care trebuie să le folosim: diverse activități misionare, culturale, participare constantă la viața liturgică a parohiei, prin Spovedanie și Împărtășanie cât mai deasă, existența duhovnicului în viața tânărului și a familiei, organizarea de cateheze practice pentru toți membrii familiei, excursii tematice, pelerinaje, tabere.

Pentru Biserică este foarte important să poată identifica și aprofunda provocările actuale la adresa tinerilor, părinților, să găsească cele mai facile căi de colaborare cu diferite instituții și persoane interesate de aceste probleme, găsirea factorilor care afectează negativ viața socială și duhovnicească a tinerilor (dependența de internet, alcoolismul, drogurile, pornografia, jocurile de noroc, delincvența juvenilă, violența în școală și familie, în mediul de joacă, în cercul de prieteni etc.). Este absolut necesar cooperarea dintre parohii și ONG-uri care au o astfel de activitate, conlucrarea parohiilor din țară și din diaspora pentru facilitatea reîntregirii familiilor afectate de migrație, sau cel puțin ușurarea comunicării între membrii familiilor expuse migrației.

Se cuvine ca toți într-un gând să înălțăm rugăciuni înaintea Sf. Treimi pentru o bună reușită în anul 2020, și cu siguranță Dumnezeu v-a revărsa harul Său asupra noastră a tuturor!

Întru mulți ani binecuvântați tuturor! Amin!

Lasă un comentariu