SEMNE BUNE ANUL ARE PENTRU JUDEȚELE DIN ADR CENTRU!

Distribuie pe:

Anul 2020 începe sub auspicii foarte bune în Regiunea de Dezvoltare Centru, afirmă reprezentanții acesteia, precizând că ADR Centru și partenerii săi instituționali din județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu vor implementa sute de proiecte importante pentru dezvoltarea infrastructurii regionale, prin atragerea și absorbția fondurilor europene.

Până la finalul anului 2019, la ADR Centru au fost depuse peste 2000 de cereri de finanțare, în valoare totală de peste 2,5 miliarde euro și solicită spre finanțare nerambursabilă circa 2 miliarde euro. Nevoia de resurse este de aproape trei ori mai mare decât alocarea, în valoare de circa 860 milioane euro, de care se bucură Regiunea Centru în cadrul Programului Operațional Regional - REGIO 2014-2020. În acest moment, sunt peste 681 proiecte contractate, despre care directorul general al ADR Centru, Simion Crețu spune că “este pentru prima dată în activitatea noastră în Regiunea Centru când, prin contractele semnate, am atins valoarea totală de un miliard euro a proiectelor contractate pentru dezvoltare”.

Numărul de proiecte contractate este cu 35% mai mare decât în precedenta perioadă de finanțare, iar valoarea fondurilor europene atrase pentru dezvoltarea regiunii este mai mare cu aproape 50% față de valorile corespunzătoare întregii perioade precedente de gestionare a fondurilor nerambursabile din surse europene.

Se au în vedere obiective precum: modernizarea a peste 420 km de drumuri județene (prin proiecte în valoare totală de peste 260 milioane euro), reabilitarea energetică a 58 de clădiri publice (peste 73 milioane euro), revitalizarea a 32 de obiective de patrimoniu din întreaga regiune - cetăți, muzee și biserici (peste 47 milioane euro). De asemenea, în județele aparținătoare ADR Centru se vor moderniza și dota 31 de unități medicale, iar 9 centre sociale de zi vor fi pregătite să ofere servicii specializate mai bune pentru cetățeni. Vor fi modernizate 46 de unități de învățământ, dintre care mai mult de jumătate sunt destinate învățământului preșcolar și ante-preșcolar, iar două sunt pentru mediul universitar. Un aspect important îl reprezintă susținerea investițiilor în 400 de noi structuri de afaceri - microîntreprinderi, întreprinderi mijlocii sau incubatoare de afaceri, care pot fi mai performante, inovatoare și bine dezvoltate, utilizând fonduri în valoare totală de peste 230 milioane euro.

“Practic, fondurile europene REGIO asigură tot ce este nevoie pentru sistemele de infrastructură moderne în Regiunea Centru și duc la crearea de noi locuri de muncă. Există și propuneri de redeschidere a unor apeluri de proiecte în cadrul POR 2014-2020, iar în acest moment analizăm noua arhitectură a programelor de finanțare de la nivel regional și național, pentru a pregăti o descentralizare reală a alocării de fonduri în perioada 2021-2027”, precizează Simion Crețu.

(sursa și foto - regio-adrcentru.ro)

Lasă un comentariu