EUROPA - PRIVITĂ CHIORÂȘ DE PESTE OCEAN...

Distribuie pe:

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a criticat, sâmbătă, țările europene pentru că “nu au fost de ajutor” privind decizia de lansare a atacului cu drone de la finele săptămânii trecute, în care a fost ucis influentul general iranian Qassem Soleimani: “Britanicii, francezii, germanii trebuie să înțeleagă ceea ce am făcut, ceea ce au făcut americanii: au salvat vieți și în Europa... A fost un lucru bun pentru întreaga lume”, a declarat Pompeo pentru Fox News, citat de euronews.com.

Asasinarea lui Soleimani, șeful forței de elită Quds a Iranului, a fost, probabil, cea mai provocatoare acțiune militară a SUA din Orientul Mijlociu, de când președintele George W. Bush a lansat războiul din Irak din 2003 pentru a-l elimina pe Saddam Hussein.

Uciderea generalului iranian a avut loc în contextul în care președintele Donald Trump a încercat, prin sancțiuni economice, să-și amplifice presiunile asupra Iranului, pentru a-l determina să-și abandoneze programul nuclear, în timp ce Teheranul a reacționat prin atacuri provocatoare asupra instalațiilor militare și petroliere americane din regiune.

Prin îndepărtarea lui Soleimani, Trump a semnalat Iranului că răbdarea are limite.

“L-am prins și l-am oprit”, a spus Pompeo. “Este un lucru bun pentru întreaga lume”.

El a precizat că Soleimani și aliații săi militanți planificau un atac “la o anumită scară”.

“Nu putem intra în prea multe detalii, dar este suficient să spunem atât: poporul american să știe că decizia președintelui Trump a salvat vieți”.

“Am petrecut o zi și jumătate, două zile chiar, vorbind cu parteneri din regiune, explicându-le ce avem de gând să facem, de ce o facem, le-am cerut sprijin, și toți au reacționat fantastic. Am vorbit și cu parteneri din alte locuri, care nu au fost la fel de receptivi. Sincer, europenii nu au fost atât de săritori cum mi-aș fi dorit să fie”, a spus Pompeo.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a fost mai degrabă rezervat în declarații: într-o discuție cu omologul său iranian, Mohammad Javad Zarif, citată de AFP, Borrell s-a limitat la a sublinia “necesitatea de a se da dovadă de reținere și de a evita orice nou scandal”.

De menționat, în context, că Soleimani figura pe lista celor împotriva cărora Consiliul UE a dispus măsuri restrictive în scopul combaterii terorismului, potrivit Jurnalului Oficial al Uniunii Europene, publicat anul trecut, la 19 august (sursa- eur-lex.europa.eu).

Într-un mesaj postat, sâmbătă, pe o rețea de socializare, Donald Trump a avertizat Teheranul că SUA au identificat 52 de obiective în Iran, pe care le vor lovi “foarte rapid și foarte dur”, dacă Republica Islamică Iran atacă obiective americane. “Statele Unite nu mai doresc amenințări”, a precizat Trump, subliniind că numărul 52 corespunde cu cel al americanilor ținuți ostatici timp de peste un an, începând din 1979, în ambasada SUA la Teheran, notează AFP.

Anunțul lui Trump intervine ca răspuns la amenințările cu răzbunarea, formulate de liderii de la Teheran, după asasinarea lui Qassem Soleimani, considerat un adversar redutabil al SUA și al aliaților acestora.

Recentele evenimente au creat un uriaș val de emoție: mii de persoane, îmbrăcate în negru, au umplut străzile orașului iranian Ahvaz, duminică, plângând și bătându-și pieptul cu pumnii, jelindu-l astfel pe generalul ucis, al cărui trup neînsuflețit a ajuns, duminică, în zori, în Iran, urmând a fi înmormântat în cursul zilei de azi, în orașul său natal, Kerman, după ce liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a promis “răzbunare cruntă” și a decretat trei zile de doliu național.

Participanții au strigat “Moarte Americii!” și au purtat bannere cu imaginea lui Soleimani, privit ca un erou al războiului Iran-Irak din 1980-1988 și pentru conducerea operațiunilor Iranului din Orientul Mijlociu, în calitate de comandant al Forței Quds a Gărzilor Revoluționare. Imaginile au fost transmise în direct de televiziunea de stat iraniană, care a prezentat mulțimi de oameni purtând steaguri în verde, alb și roșu, onorând “sângele martirilor”.

La Teheran, deputații au scandat “Moarte Americii!”, timp de câteva minute, în cadrul unei ședințe a parlamentului, a informat agenția de știri semi-oficială ISNA. “Trump, aceasta este vocea națiunii iraniene, ascultă”, a spus Ali Larijani, fost președinte al legislativului iranian, potrivit AFP.

În Irakul vecin, fracțiunile pro-Iran și-au intensificat presiunea asupra bazelor americane, cu rachete și avertizări către trupele irakiene. Au fost lansate amenințări cu atacuri cibernetice împotriva agențiilor guvernamentale americane.

Cotația barilului de petrol a crescut imediat după ce anunțul morții generalului Soleimani a provocat îngrijorări pe piață cu privire la o escaladare a tensiunilor în regiune, estimându-se, totuși, că oferta de petrol nu este încă amenințată, notează CNN.

În ce privește izbucnirea unui conflict la nivel mondial, analiștii politici citați de agențiile de presă internaționale CNN, Deutsche Welle, New York Times ș.a. apreciază că, deși în ultimii 40 ani nu a existat niciodată o escaladare a tensiunilor între două țări, la acest nivel, aceste tensiuni nu vor declanșa cel de al Treilea Război Mondial, întrucât Iranul nu se poate măsura cu SUA din punct de vedere militar.

Nu exclud, însă, atacarea unuia sau mai multor aliați ai SUA.

Duminică, parlamentul irakian a votat pentru expulzarea trupelor americane din țară, ceea ce, spun unii analiști, ar favoriza refacerea grupării extremiste “Statul islamic”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a convocat ieri, 6 ianuarie, ora 14 GMT, o reuniune de urgență a Consiliului Nord-Atlantic (principalul for de decizie al Alianței), ca urmare a tensiunilor din Orientul Mijlociu.

Între timp, în Iran, pentru prima dată în istorie, steagul roșu a fost arborat pe o moschee, semn că țara e pregătită de război.

Evenimentele sunt în derulare. (foto - bintel.com.ua)

Lasă un comentariu