ASOCIAȚIA ARTIȘTILOR LUTIERI DIN ROMÂNIA: NU DOAR CANTITATEA VIORILOR E CEA CARE NE PROMOVEAZĂ, CI ȘI CALITATEA!

Distribuie pe:

Președintele Asociației Artiștilor Lutieri din România, Claudiu Mare, susține că în ultimii ani se resimte o tendință de creștere a importanței instrumentelor muzicale fabricate în țară, mai ales la Reghin, fapt confirmat recent de Oficiul European de Statistică (Eurostat), potrivit căruia România este cel mai mare exportator de viori al Uniunii Europene în restul lumii, și că nu doar cantitatea viorilor e cea care promovează aceste produse, ci și calitatea lor.

“Noi știam ceea ce a confirmat Eurostat, iar confirmarea unor institute de statistică internaționale este îmbucurătoare, deoarece România nu are o tradiție îndelungată, așa cum au alte țări precum Italia, Franța, Germania. Este meritul celor care, în urmă cu aproape 70 de ani, au pus bazele secției de viori a fabricii Hora din Reghin, care a avut o contribuție majoră în a susține și a dezvolta producția de viori. Din fabrica mare s-au desprins aproape toți cei care astăzi au ateliere private, care își aduc aportul lor, cu instrumente de atelier și cu instrumente de maestru. Acestea toate, împreună, formează ceea ce numim imaginea României în ceea ce privește lutieria internațională (...) În ultimii ani, se simte și în țară o tendință de creștere, de aceea ne străduim prin acțiunile pe care le facem prin Asociația Lutierilor să punem într-o lumină favorabilă aceste instrumente produse în România și în special la Reghin. La Festivalul Internațional “George Enescu”, acolo unde am avut o expoziție, mulți nici nu știau că aceste instrumente sunt produse în România, iar cei care totuși știau despre instrumentele din România nu cunoșteau faptul că încă se mai fac instrumente la Reghin”, a declarat Claudiu Mare.

Potrivit acestuia, prin acțiunile și proiectele Asociației Artiștilor Lutieri din România se dorește aducerea acestor produse în fața instrumentiștilor, dar și a tinerilor, atât pentru promovarea instrumentelor muzicale, cât și a țării.

“Participarea la Festivalul George Enescu a fost unul dintre proiectele mari pe care ni le-am propus, a ieșit suprinzător de bine, atât din partea noastră, cât și a organizatorilor și a publicului. Imediat după expoziție, am participat la o expoziție inedită la Cremona, pentru că noi trebuie să ne promovăm țara și instrumentele în străinătate. Și țările din Occident știau că România este unul dintre cei mai mari producători, dar cred că nu este în interesul lor să recunoască lucrul acesta. Aici trebuie să lucrăm noi. Calitativ s-au dezvoltat foarte mult atelierele și lutierii din România, datele acestea se văd prin prisma rezultatelor la concursurile la care participăm. Nu doar cantitatea e cea care ne promovează, ci și calitatea. Era un studiu pe care îl făceau profesorii din SUA la un concurs desfășurat la Mittenwald în Germania. Au spus că între țările care au o prezență mare, pe lângă Italia, Germania, Coreea de Sud, Japonia și China, este și România prezentă cu rezultatele foarte bune, în primele părți ale clasamentelor”, a afirmat președintele Asociației Artiștilor Lutieri din România.

El a susținut că cea mai mare parte a producției de viori a României, dar și a altor instrumente muzicale din lemn, merge la export, în lipsa unor proiecte interne care să încurajeze copiii să îmbrățișeze muzica.

“Foarte mult din producție merge la export. În țările occidentale, cum e Germania, erau școli care impuneau studierea unui instrument și atunci foarte mulți au mers pe instrumentele cu coarde. Probabil, dacă astfel de proiecte s-ar implementa și la noi în țară, cu siguranță ar fi și aici o variantă de a vinde”, a arătat Claudiu Mare.

Președintele Asociației Artiștilor Lutieri din România a precizat că cea mai însemnată pondere la exportul de viori au avut-o fabricile Hora și Gliga din Reghin, plus numeroșii întreprinzători privați din zonă, care dețin ateliere în care lucrează între 5 și 10 lutieri, cărora li se alătură numeroasele ateliere de maestru.

Cel mai mare producător de instrumente muzicale din lemn din Europa, Hora Reghin, care este și prima fabrică de producere industrială a viorilor din România, a produs în 2019 peste 60.000 de instrumente, dintre care 80% au plecat la export, a anunțat, directorul general al companiei, Nicolae Bâzgan, membru al Asociației Artiștilor Lutieri din România.

“În acest an, am produs, până acum, în jur de 60.000 de instrumente muzicale, în special chitare, mandoline, apoi un instrument foarte la modă în momentul de față - bouzuoki irlandez - care se cere mult pe piață, de asemenea naiuri, fluiere, xilofoane, metalofoane, instrumente de ciupit sau instrumente educaționale, mini harpe, instrumente de percuție din lemn, apoi avem instrumentele cu arcuș și în acestea excelează vioara, viola, violoncelul și contrabasul și avem și intrumente preclasice, dintre care fac parte psaltery, un instrument preclasic cu arcuș, grupa instrumentelor etno pe care o oferim naționalităților din întreaga Europă, chiar și din SUA, și în țările de origine celtică (...) Fabricăm inclusiv un instrument rar, cum este clavecinul (...) Din producția totală, 80% este exportată în țări de pe toate continentele, în special pe linia de chitare. Viorile pe care le fabricăm la Hora sunt exportate în SUA, în principal, în Japonia și Federația Rusă”, a declarat Nicolae Bâzgan.

Oficiul European de Statistică (Eurostat) a arătat recent că statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut 105.000 viori, în valoare de 23,3 milioane de euro, iar România este cel mai mare exportator de viori al UE în restul lumii.

Lasă un comentariu