IROD ÎMPĂRATUL ȘI... 14 MII DE PRUNCI... UCIȘI

Distribuie pe:

* “Cei trei magi de la răsărit: Gașpar, Melhior și Baltazar au venit la Fecioara Maria și Pruncul născut dintr-însa, aducându-i aur, smirnă și tămâie. După plecarea magilor, iată îngerul Domnului se arată în vis lui Iosif, zicând: «Scoală-te, ia Pruncul și pe mama lui și fugi în Egipt și stai acolo până ce-ți voi spune, fiindcă Irod are să caute Pruncul ca să-L ucidă».

Și sculându-se, a luat, noaptea, Pruncul și pe mama Lui și au plecat în Egipt. Și au stat acolo până la moartea lui Irod, ca să se împlinească cuvântul spus de Domnul, prin proorocul: «Din Egipt am chemat pe fiul meu». Iar când Irod a văzut că a fost amăgit de magi, s-a mâniat foarte și, trimițind, a ucis pe toți pruncii care erau în Betleem (14 mii) și în toate hotarele lui, de doi ani și mai în jos, după timpul pe care îl aflase de la magi.

Atunci s-a împlinit ceea ce se spusese prin Ieremia proorocul: «Glas în Roma s-a auzit, plângere și tânguire multă; Rahila își plânge copiii și nu voiește să fie mângâiată, pentru că nu sunt». După moartea lui Irod iată că îngerul Domnului s-a arătat în vis lui Iosif, în Egipt. Și i-a zis: «Scoală-te, ia Pruncul și pe mama Lui și mergi în pământul lui Israel, căci au murit cei ce căutau să ia sufletul Pruncului».

Iosif, sculându-se, a luat Pruncul și pe mama Lui și a venit în pământul lui Israel. Și auzind că domnește Arhelau în Iudeea, în locul lui Irod, tatăl său, s-a temut să meargă acolo și, luând poruncă, în vis, s-a dus în părțile Galileii. Și venind a locuit în orașul numit Nazaret, ca să se împlinească ceea ce s-a spus prin prooroci, că Nazarinean se va chema.”

Fuga în Egipt - Matei 2, 13-23

* “Irod cel tiran a ucis 14 mii de prunci nevinovați, cu gândul să-L omoare pe Iisus, Pruncul nou născut. Dar astăzi noi părinții cum suntem față de copiii noștri? Părinților! Un ogor ce așteaptă semănatul și sămânța este sufletul copilașilor noștri. Voi sunteți răspunzători înaintea lui Dumnezeu despre ce fel de sămânță semănați în ogorul sufletesc al copiilor voștri. O ceară caldă este sufletul copiilor voștri. Voi sunteți răspunzători înaintea lui Dumnezeu despre ce fel de slove și ce fel de tipar apăsați pe această ceară. În casa voastră, voi, tată și mamă, trebuie să fiți ceea ce este preotul în biserică și dascălul în școală. Fără ajutorul vostru, nici preotul, nici dascălul nu pot face nimic. În căsuța voastră este începutul îndreptării omului și cea dintâi răspundere sufletească pentru această îndreptare pe voi vă apasă”.

Iosif Trifa - Preot Ortodox din “Oastea Domnului”

* “Un învățător se întâlni odată pe drum cu un copil ce nu ieșise printre oameni și la școală. Al cui ești tu? întrebă învățătorul? Al dracului, răspunse copilul. Cum te cheamă? Satan, răspunse copilul. De unde vii? Din iad, răspunse copilul, spre marea uimire a învățătorului. Mama copilului se certa foarte des cu tatăl lui care era bețiv și-i zicea: «Ce-i drace, ai venit iar beat pe capul meu?» La asta, tatăl înjura, copilul plângea și fugea în brațele mamei, iar aceasta îl alunga zicând: «Fugi mă Satan, nu mă mai necăji și tu atâta, îmi ajunge iadul în care sunt». Din astea a auzit copilul și a învățat că pe tatăl lui îl cheamă «Dracul», pe el «Satan» și ei trăiesc în «iad». Astfel, și noi părinții devenim ucigași de copii asemenea lui Irod. Fără cuvinte și totuși... să luăm aminte la «Sfântul Ardealului»: «Cine are minte, să ia aminte!»“

 

Lasă un comentariu