SECRETELE “ÎNCHISORII DE VIRUȘI”

Distribuie pe:

Pe o insulă din Marea Baltică, folosită cândva de naziști pentru studiul armelor biologice, oamenii de știință germani dezvoltă, în prezent, vaccinuri antivirus, care ar putea salva vieți.

Accesul pe insula Riems este foarte restrâns, iar cercetătorii care lucrează acolo trebuie să facă dușuri dezinfectante, la intrare și la ieșire, și să poarte îmbrăcăminte specială.

Zeci de animale, inclusiv oi și vaci, sunt infectate, în mod deliberat, cu viruși, ca parte a monitorizării efectelor unor boli.

“Suntem într-adevăr un Alcatraz al virușilor, un fel de închisoare de viruși”, a declarat, pentru AFP, Franz Conraths, șeful adjunct al Institutului Friedrich Loeffler din insulă.

Situat la sud de pitoreasca insulă Ruegen, Riems a devenit un centru global pentru studiul agenților patogeni precum rabia (turbarea), pesta porcină africană și Ebola.

Înființat de cercetătorul german Friedrich Loeffer, în 1910, institutul este cel mai vechi centru de cercetare a virușilor din întreaga lume.

Vizitatorii trebuie să se supună controalelor de securitate, iar laboratoarele care dețin virușii cei mai periculoși, precum și grajdurile cu animalele infectate se află la nivelul 4 de securitate - cel mai ridicat

din Germania.

“Facem tot posibilul pentru a ne asigura că nu se răspândesc”, a spus Conraths despre virușii de pe insula sa. “Este foarte important pentru munca noastră”, a adăugat el.

În trecut, institutul avea o singură clădire pe insulă, dar acum s-a extins și acoperă aproape toată suprafața acesteia - 1,3 kilometri.

După cel de Al Doilea Război Mondial, centrul a rămas pe teritoriul Germaniei de Est comunistă și a început să fabrice vaccinuri.

În anii '70, a fost legat de continent printr-un baraj.

Începând din 2008, guvernul a investit aproximativ 300 de milioane de euro în institut, pentru modernizarea infrastructurii, iar acum există 89 de laboratoare și 163 de grajduri.

“Cea mai importantă sarcină a noastră este să fim pregătiți pentru izbucnirea unui focar de infecție”, a spus Conraths, dând ca exemplu pesta porcină africană, care a fost detectată în Europa Centrală, spre îngrijorarea crescătorilor germani de porci. “Ne putem aștepta (la izbucnirea unui focar de infecție - n.trad.) în orice zi”.

Pe insulă sunt între 80 și 100 de animale mari: alpaca, mistreți, vaci, capre și oi.

Cercetătorii precizează că atunci când animalele se îmbolnăvesc prea tare, ele sunt eutanasiate, pentru a le scuti de suferință.

“Facem tot posibilul să ne derulăm cercetările fără a fi nevoie să facem teste pe animale”, a spus Martin Beer, șeful departamentului de diagnostic din cadrul institutului.

El a adăugat însă că “numai prin infectare” cercetătorii ar putea afla de ce animalele se îmbolnăvesc, cum se dezvoltă boala și cum reacționează animalele.

Întrucât testele sunt destinate vaccinurilor care pot salva milioane de animale, îi pot proteja pe fermieri și pot atenua pericolul foametei, Beer afirmă că aceste teste “sunt justificate”. (sursa - afp.com; foto - insider.com)

 

Lasă un comentariu