SEMNELE TIMPURII ALE MALADIEI ALZHEIMER

Distribuie pe:

Boala Alzheimer afectează în jur de 44 de milioane de oameni de peste 65 de ani din întreaga lume, fiind mai frecventă în rândul femeilor. Datele statistice mai arată și că aproximativ o treime dintre vârstnicii de peste 85 de ani suferă de această boală incurabilă, care cauzează grave probleme de memorie, comportament și gândire.

Pe măsură ce boala se agravează, pot apărea inclusiv probleme de ordin fizic, precum pierderea forței și a echilibrului, probleme respiratorii și de înghițire sau cu vezica.

Vârstnicii care suferă de Alzheimer au nevoie de o îngrijire specială și de supraveghere atentă, mai ales în fazele avansate ale bolii, când problemele de memorie se agravează, bolnavii uită cuvinte sau numele unor obiecte, nu mai recunosc persoanele apropiate, se simt dezorientați sau nu mai gândesc limpede.

În această situație, ei au nevoie de o persoană care să știe cum să îngrijească un bolnav de Alzheimer, să îl calmeze atunci când devine speriat, irascibil sau agitat și să îl ajute inclusiv cu activitățile zilnice, care, deși ne-au intrat de mult timp în rutină și pe care le efectuăm aproape automat, pot deveni tot mai grele pentru un bolnav de Alzheimer.

De aceea, este foarte important să recunoaștem semnele timpurii ale apariției bolii, astfel încât să putem lua măsurile necesare atunci când afecțiunea se află în stadiile incipiente. Iată care sunt primele simptome, în opinia specialiștilor, citați de csid.ro:

Pierderile de memorie - Pierderile de memorie sunt cel mai frecvent simptom al bolii Alzheimer. Persoanele bolnave uită rapid informații pe care abia le-au aflat, uită numele persoanelor, chiar și a celor apropiate, datele sau evenimentele importante sau momente cheie din viața lor. Nu orice problemă de memorie indică neapărat apariția bolii, însă trebuie avut în vedere acest simptom, întrucât el este comun tuturor celor afectați de Alzheimer.

Dificultatea orientării în timp sau spațiu - Un alt simptom comun al bolii Alzheimer este dificultatea celor afectați de a-și da seama unde se află sau ce zi este. Se poate întâmpla, deseori, ca bolnavul să nu mai știe de ce se află într-un loc și nici cum a ajuns acolo. De aceea, este important ca persoanele bolnave să fie supravegheate. Ele pot pleca de acasă cu un scop, uită de ce au pornit la drum, devin confuze sau agitate ori nu mai știu să se întoarcă.

Probleme de exprimare - Inițierea și purtarea unei conversații pot fi dificile pentru un bolnav de Alzheimer. Acesta își găsește cu greu cuvintele, nu își mai amintește numele obiectelor sau locurilor ori se întâmplă să nu mai știe cum să termine o propoziție.

Dificultate în a lua decizii - Bolnavii de Alzheimer pot avea dificultăți în a lua decizii, în special financiare. O lipsă de judecată în modul în care un bolnav își cheltuiește banii poate fi un semn timpuriu al apariției afecțiunii. De asemenea, menținerea unei igiene personale riguroase devine pentru bolnavi, în numeroase cazuri, o activitate care îi solicită prea tare fizic, astfel încât ei pot avea dificultăți în a-și face baie sau în a-și schimba hainele.

Acesta reprezintă un alt motiv pentru care este necesară o îngrijire pentru persoane cu dizabilități. De altfel, persoanele bolnave pot beneficia inclusiv de ajutor la efectuarea plăților lunare sau la cumpărături, mai ales dacă nu se mai pot deplasa sau descurca singure.

Schimbări comportamentale și de personalitate - Schimbările bruște de comportament pot fi un alt simptom al bolii. Confuzia, depresia, anxietatea sau furia pot apărea și dispărea subit, în cazul unui pacient cu Alzheimer. Când ceva le întrerupe rutina zilnică, bolnavii pot deveni agitați, iritați sau speriați.

Dificultate în desfășurarea unor activități simple - Activitățile zilnice pot deveni tot mai grele pentru un bolnav de Alzheimer. Acesta poate avea probleme în a-și aminti cum se prepară rețeta lui preferată, de exemplu, sau chiar lucruri mult mai banale, precum punerea în priză a unui aparat înainte de a-l folosi. Rutina curățeniei, cumpărăturile de zi cu zi sau plata facturilor se pot transforma în activități aproape imposibile pentru un bolnav de Alzheimer.

Tocmai de aceea este recomandat ca aceste persoane să beneficieze de îngrijire specializată și să fie evaluate periodic de un medic specialist. De asemenea, este recomandat ca persoanele bolnave să nu se mai urce la volan, întrucât pot deveni un pericol în trafic, atât pentru ei, cât și pentru cei din jur.

Lasă un comentariu