UN FENOMEN ÎNGRIJORĂTOR: RECRUDESCENȚA ANTISEMITISMULUI EUROPEAN

Distribuie pe:

Aproximativ unu din patru europeni prezintă atitudini ostile față de evrei, potrivit unui sondaj global privind antisemitismul, comandat, anul trecut, de Liga Anti-Defăimare (Anti-Defamation League). În timp ce atitudinile antisemite se mențin la un nivel constant în Europa de Vest, rezultatele sondajului arată că, pe fondul amplificării discursului urii, fenomenul ia amploare în țările din Europa de Est și Centrală, unde vechile stereotipuri privind “controlul evreiesc asupra afacerilor și finanțelor” și “dubla loialitate” se mențin în continuare.

Sondajul, la care au participat 9.000 de persoane adulte, a fost efectuat în perioada aprilie-iunie 2019, în 14 țări din Europa, precum și în Canada, Africa de Sud, Argentina și Brazilia. Au fost selectate țări cu populație evreiască semnificativă, înregistrându-se creșteri considerabile ale atitudinilor antisemite în țări europene precum: Polonia, Rusia și Ucraina, unde mulți consideră că “evreii vorbesc prea mult despre Holocaust”.

La finele anului trecut, cel puțin 59 de pietre funerare și monumente evreiești au fost vandalizate în nordul Slovaciei, a declarat poliția locală, calificând fapta drept “o crimă monstruoasă”, iar daunele spirituale - “incalculabile”.

În Franța, regiunea Alsacia a cunoscut o intensificare a manifestărilor de vandalism rasist, cel mai cunoscut caz fiind cel din Quatzenheim, unde 96 de morminte evreiești au fost vandalizate în februarie 2019.

În Polonia, unde restituirea proprietăților evreiești din epoca Holocaustului și o lege controversată privind “discursul Holocaustului” au fost pe larg dezbătute în ultimii ani, atitudinile antisemite au crescut la 48% din populație, față de 37% în 2015.

Aproximativ 3 din 4 respondenți au fost de acord că “încă, evreii vorbesc prea mult despre ceea ce li s-a întâmplat în Holocaust”.

În Ungaria, 25% din populație consideră că “evreii vor să slăbească cultura națională, încurajându-i pe imigranți să vină în țara noastră”. Ungaria a înregistrat un scor general de 42% comparativ cu 40% în 2015.

“Este profund îngrijorător că aproximativ unul din patru europeni nutrește sentimente antisemite”, a declarat Jonathan A. Greenblatt, director general ADL, apreciind că aceste constatări reprezintă un puternic semnal de alarmă pentru schimbarea mentalităților în materie.

De la sondajul ADL realizat în 2015, atitudinile antisemite au crescut semnificativ în Ucraina (cu 14%), Polonia (cu 11%), Africa de Sud și Brazilia (ambele cu 9%), Rusia (cu 8%) și Argentina (cu 6%) și au înregistrat scăderi semnificative în Italia (cu 11%), Austria (cu 8%) și Canada (cu 6%). În general, astfel de atitudini au rămas practic neschimbate în Belgia, la 24%; Germania, cu 15%; și Danemarca, la 10%.

Principalele constatări ale sondajului din 2019

* Atitudinile antisemite rămân omniprezente în Europa. Aproape unul din patru rezidenți din cele 14 țări europene chestionate de ADL se încadrează în categoria “antisemitism” pronunțat.

* Stereotipurile privind controlul evreiesc al afacerilor și piețelor financiare sunt printre cele mai periculoase și mai răspândite atitudini antisemite, mai ales în țările din Europa Centrală și de Est. Întrebați dacă sunt de acord cu afirmația că “evreii au prea multă putere în lumea afacerilor”, 72% dintre ucraineni au răspuns afirmativ, la fel ca 71% dintre unguri, 56% dintre polonezi și 50% dintre ruși.

* Lipsa de “loialitate” a evreilor este un stereotip antisemit răspândit în țările din vestul Europei. În Austria, Belgia, Danemarca, Germania, Italia, Olanda și Spania, peste 40% dintre cei chestionați consideră că evreii sunt mai loiali statului Israel decât țării în care trăiesc.

* “Evreii încă vorbesc prea mult despre ceea ce li s-a întâmplat în Holocaust” a fost o declarație susținută de mari segmente ale populațiilor din multe țări europene sondate, inclusiv în Germania, unde 42% din populație a răspuns afirmativ. Acest sentiment este predominant și în Austria, Belgia, Italia și Spania.

* Discursul politic influențează antisemitismul. Amintirile despre Holocaust și problema restituirii proprietăților evreiești au constituit subiecte politice majore în Polonia, în ultimii ani. Întrebați dacă “evreii vorbesc prea mult despre ceea ce li s-a întâmplat în Holocaust”, numărul polonezilor care au fost de acord a crescut de la 61% în 2015 la 74% în 2019. Prin comparație, la aceeași întrebare, Suedia a înregistrat o creștere de 15%, Marea Britanie 18%, iar Olanda 31%.

* Acceptarea de către musulmani a stereotipurilor antisemite a fost substanțial mai mare decât în rândul populațiilor naționale - în medie de aproape trei ori mai mare - în șase țări: Belgia, Franța, Germania, Italia, Spania și Marea Britanie.

Sondajul a constatat că mulți respondenți consideră că tradițiile țării lor sunt amenințate de afluxul de imigranți, mai ales în Austria, Danemarca, Ungaria și Olanda, unde aproximativ jumătate sau mai mulți dintre cei chestionați cred că tradițiile și cultura le sunt amenințate de imigrație. (sursa - adl.org; foto - news.sky.com)

Lasă un comentariu