ANCHETA ZILEI - AȘTEPTĂM UN AN AGRICOL MAI BUN!

Distribuie pe:

La început de an, ne-am adresat specialiștilor agricoli și agenților economici din județ, cu întrebarea: Ce vă propuneți pentru anul 2020 și ce așteptări aveți?

Ec. Ioan Rus - director executiv la Direcția pentru Agricultură Mureș: “Aștept în anul 2020 să avem parte de condiții favorabile din punct de vedere meteorologic, să fim feriți de înghețurile târzii din aprilie-mai, care pot compromite producția din horticultură. Pentru agricultorii mureșeni este foarte important să se reglementeze înființarea Camerelor agricole, o pârghie de legătură directă dintre fermieri și Ministerul Agriculturii. Aștept să se completeze legislația privind funcționarea camerei, după modelul celor din țările Uniunii Europene, mai ales că în ultimii ani au apărut mulți fermieri tineri, profesioniști, capabili să promoveze o agricultură performantă. Direcția Agricolă a susținut și susține în continuare interesele fermierilor, iar acolo unde nu am reușit să le rezolvăm problemele, am apelat la autoritățile statului. Sper că anul acesta se va rezolva problema, mai ales că, la nivel de județ, noi am perfectat în mare parte organizarea în teritoriu a camerelor agricole zonale și comunale. A mai rămas de rezolvat doar problema alegerilor, amânate din lipsa de fonduri pentru tipărirea buletinelor de vot. Consider că rezolvarea funcționării Camerelor agricole, printr-o legislație corectă, în stare să susțină interesele agricultorilor, este prioritatea numărul unu în acest an. Doresc fermierilor mureșeni, furnizorilor de inputuri, beneficiarilor de produse agroalimentare, un an plin de belșug, sănătate, pace și bunăstare.”

Ing. Septimiu Natea - administratorul S.C. Agrosem Impex SRL Târgu-Mureș: “Colaborăm cu 1.300 de firme din domeniul agricol și ne dorim să menținem pe viitor bunele relații, să oferim semințe și pesticide de calitate. Dorim beneficiarilor noștri un an financiar mai bun, încredere și prosperitate în toate domeniile agricole.

Ing. Răzvan Florea - administratorul S.C. Romcia Reghin: “Aștept să intrăm în normalitate. Îmi doresc să finalizez proiectul cu Pro Economica și să achiziționez o mașină performantă de erbicidat și un încărcător hidraulic. Pentru mine și colaboratorii cu care lucrez, să avem parte de un an cu respectarea tehnologiilor agricole performante, sănătate și curaj.”

Dr. ing. Ioan Oroian - directorul Stațiunii de Cercetare și Producție pentru Bovine, Sângeorgiu de Mureș, membru al Academiei Agricole din România: “În primul rând, doresc sănătate familiei, colegilor de muncă, un an agricol mai bun în ce privește valorificarea producției. Sper că, conducerea țării va acorda, în sfârșit, mai multă importanță cercetării din agricultură.

Tehnician agronom Ioan Man - administratorul MAN SM PFA Band. “Mă aștept la un an mai bun decât anul trecut. Îmi doresc recolte bogate mie și agricultorilor din Band. Nu în ultimul rând aștept să se reglementeze valorificarea producției vegetale și zootehnice, să avem unde vinde, nu să rămânem pe stoc cu recolta, iar țara să importe mărfuri agroalimentare. Și în acest an, ofer agricultorilor toată gama de produse pentru protecția plantelor, de la semănat până la recoltat.”

Iacob Boca - președintele Asociației Crescătorilor de Bovine Mureș: “Deocamdată suntem în așteptare. Să avem parte de un an mai bun decât 2019. Încă nu știm ce ne aduce viitorul, fiindcă, anul 2020 este un an de tranziție, dar încă nu știm cum va fi cu plățile europene, vor fi sau nu plafonate? Cum va fi cu ANP? Sunt discuții privind controlul, în 2021, la vacile de lapte, cine va face controlul la crescătorii în fermele de reproducție? Așteptăm pe cei de la protecția mediului să vină în sprijinul fermierilor cu precizări privind logistica de golire a dejeurilor. Poate cel mai important aspect este cel legat de funcționarea Camerelor agricole și implicarea celor plătiți de stat să ofere informații fermierilor.

Mai așteptăm ca AFIR să treacă la APIA… Vezi bine că sunt atâtea așteptări la care fermierii așteaptă răspuns, rezolvare. Problemele trebuie discutate, dezbătute într-un spațiu mai larg și în presa locală. Sănătate, unire și belșug în toate fermele mureșenilor!”

Lasă un comentariu