CCR - 12 FEBRUARIE, TERMEN ÎN CAZUL SESIZĂRII PE MODIFICAREA UNUI ARTICOL AL LEGII SALARIZĂRII DIN FONDURI PUBLICE

Distribuie pe:

Curtea Constituțională a României urmează să discute pe 12 februarie sesizarea Guvernului asupra propunerii legislative pentru completarea articolului 38 din Legea-cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, au precizat, miercuri, pentru AGERPRES, oficiali ai CCR.

Executivul semnalează în sesizarea de neconstituționalitate asupra propunerii legislative pentru completarea articolului 38 alineatul (3) din Legea-cadru 153 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, trimisă CCR pe 31 decembrie 2019, încălcarea prevederilor constituționale privind principiul bicameralismului, în contextul în care propunerea legislativă respinsă de Senat a fost amendată de Camera Deputaților.

“Legea pentru modificarea și completarea Legii-cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a fost adoptată cu nesocotirea prevederilor art. 61 și ale art. 75 din Constituție, fiind încălcată competența primei Camere sesizate, Senatul, care nu a dezbătut textul și soluțiile adoptate de Camera Deputaților. În forma adoptată, legea dedusă controlului de constituționalitate nesocotește și principiile constituționale în virtutea cărora o lege nu poate fi adoptată de o singură Cameră, legea fiind, cu aportul specific al fiecărei Camere, opera întregului Parlament”, se explică în documentul transmis de Guvern.

Potrivit sesizării, inițiativa legislativă, care implică cheltuieli bugetare, nu indică sursa de finanțare, conform articolului 138, alineatul 5 din Constituție, fapt menționat și în punctul de vedere al Guvernului cu privire la acest proiect.

“Aplicarea reglementărilor incluse în inițiativa legislativă generează un impact bugetar estimat la circa 4,4 milioane lei anual, determinat de majorarea drepturilor salariale aferente personalului Bibliotecii Naționale a României și Bibliotecii Academiei Române, și circa 328 milioane lei anual, determinat de acordarea majorării de 20% pentru personalul nedidactic din învățământ”, indică sursa citată.

 

Lasă un comentariu