PACIENȚII INFECTAȚI CU TUBERCULOZĂ, TRATAȚI ÎN AMBULATORIU!

Pe site-ul oficial al Ministerului Sănătății (MS) a fost lansat, în dezbatere publică, un proiect de ordin de ministru pentru aprobarea metodologiei de implementare a derulării proiectului-pilot privind modelul de îngrijire în sistem ambulatoriu al pacienților cu tuberculoză din România. Astfel, pacienții infectați cu tuberculoză vor putea fi tratați și în sistem ambulatoriu, în cadrul unui proiect-pilot pe care îl va derula MS.

Prin acest document, este aprobată metodologia de implementare a derulării proiectului-pilot privind modelul de îngrijire în sistem ambulatoriu al pacienților cu tuberculoză din România, acesta fiind derulat în București, în perioada ianuarie - decembrie 2020, în cadrul programului “Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România”, finanțat de către Fondul Global de Luptă împotriva Tuberculozei și Malariei, pe care MS îl derulează timp de 3 ani, în perioada 2018 - 2021.

În cadrul noului proiect, este prevăzut ca pacienții cu tuberculoză să fie tratați în dispensarele aparținând Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” (din sectoarele 4, 5 și 6 București), cu obiectivul de a evita spitalizările, în situația în care acestea nu sunt absolut necesare.

De altfel, obiectivele operaționale ale proiectului-pilot sunt reprezentate de tratarea exclusiv în ambulatoriu a minimum 200 de pacienți cu TB BK negativă din București, a 65% din totalul pacienților cu TB sensibilă, cu microscopie negativă și cu rezidența în București, dar și asigurarea unei rate de aderență de 90% în lotul de pacienți cu TB BK negativă, tratați exclusiv în ambulatoriu.

Rata de succes așteptată la tratament este de 85% (pacienți cu succes terapeutic, vindecați și tratament complet) și a unei rate de abandon și “pierduți” mai mică decât media pe țară, de 4%. Poiectul-pilot nu are ca obiective doar tratarea pacienților cu spută BK negativă, în ambulator, pacienți care nu sunt contagioși, dar și diagnosticarea rapidă a suspecților, astfel încât persoanele sănătoase să nu fie supuse riscului de a contacta boala.

“Tuberculoza continuă să rămână o problemă majoră de sănătate publică în România. În sistemul medical românesc, managementul cazurilor de tuberculoză este încă centrat pe internarea continuă în spitale, unde se realizează diagnosticul de certitudine, inițierea tratamentului, precum și, după caz, monitorizarea reacțiilor adverse și evaluarea statusului pacientului la diverse etape terapeutice.

Alături de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), urmărim să începem tratarea pacienților în dispensare, așa cum recomandă politicile OMS”, a declarat ministrul Sănătății, Victor Costache, citat de mediafax.ro.

Lasă un comentariu