TOT MAI MULȚI TINERI SUFERĂ DE INFARCT MIOCARDIC

Distribuie pe:

Senzația de presiune în piept, dificultăți de respirație, transpirații reci sau amorțirea mâinii stângi sunt simptome care pot anunța un atac de panică, o insolație în zilele toride de vară, o afecțiune respiratorie în sezonul rece sau, pur și simplu, ar putea să marcheze efectele unei emoții puternice.

Însă, aceleași simptome pot anunța un infarct, mai ales în cazul unei persoane cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani. Statisticile internaționale arată că, în ultimii zece ani, a crescut cu aproximativ 2% pe an numărul persoanelor cu vârste între 20 și 40 de ani care suferă un infarct. Din păcate, la aceste vârste, nu sunt puține cazurile în care simptomele infarctului sunt trecute cu vederea sau puse pe seama altor afecțiuni mai frecvente în rândul tinerilor.

Tocmai pentru că aceste manifestări pot anunța o varietate de tulburări și afecțiuni, în multe situații, și pentru medici este dificil să pună de la început diagnosticul corect, fără să excludă alte probleme de sănătate.

Vasele de sânge îmbătrânesc prematur, iar una dintre cauzele numărului îngrijorător de infarcte la persoanele născute în anii 1980-1990 este stilul de viață modern, sedentar și cu o alimentație haotică, la care se adaugă fumatul, un important factor de risc cardiovascular.

Desigur, și consumul de droguri este o cauză de infarct miocardic la tineri, deși încă nu este foarte frecventă. Este vorba, atât de fumatul de marijuana, asociat cu o rată mai mare a infarctelor, dar și de consumul de cocaină, care are un anumit specific: dă infarct chiar la persoane foarte tinere, printr-o reacție exagerată a arterelor coronare ale inimii. Ele pot să nu aibă niciun proces de ateroscleroză (procese care se observă în majoritatea cazurilor de infarct), ci pur și simplu din cauza expunerii la cocaină aceste artere suferă un spasm foarte important, o îngustare tranzitorie, dar care, dacă persistă, produce aceleași efecte ca într-un infarct clasic cu ocluzie trombotică (blocarea vasului de sânge cu un cheag).

Doctorul român Florin Matei, medic primar cardiologie intervențională la Spitalul Angiomedica din București, citat de descopera.ro, susține că infarctele provocate de consumul de droguri nu sunt foarte frecvente înaintea vârstei de 60 de ani.

“Am început să vedem din ce în ce mai des și la tineri același proces de ateroscleroză, cu aceleași efecte pe care le întâlneam, cu două-trei decenii în urmă, doar la vârstnici.

În multe cazuri, îngustarea progresivă a vaselor care alimentează inima cu sânge dă manifestări care ar trebui să trimită pacientul la medic pentru investigații, în mod special pentru o angiografie (investigație de explorare a vaselor de sânge pentru vizualizarea și, eventual, tratarea blocajelor). Principala manifestare în acest caz este angina sau durerea în piept, care apare mai ales la efort și care nu trebuie ignorată.

Uneori, poate să nu apară niciun fel de semnal, să se dezvolte în interiorul vaselor o placă de aterom care să nu fie semnificativă și să nu-i dea durere pacientului la efort, dar care, într-un context de stres major, de efort intens sau de fumat excesiv, să dea un puseu hipertensiv și să se rupă placa de aterom și în zona respectivă să se formeze un cheag de sânge care să blocheze, chiar și temporar, lumenul arterial. Practic, toată musculatura de dincolo de blocaj este la risc mare de necroză”, explică specialistul român riscurile infarctului la tineri.

Lasă un comentariu