ȘTIAȚI CĂ...?

Distribuie pe:

* Un doctorand, Amir Hajiesmopili, care lucrează în laboratorul de Întreținere Structurală și Siguranță al Institutului de cercetare EPFL din Elveția, a înlocuit fibrele din oțel cu fibre de polietilenă la fabricarea betonului. Aceste fibre aderă foarte bine și la ciment. Betonul astfel obținut este mai ușor cu 10% și eliberează cu 60%-70% mai puțin CO2 decât cel al echivalenților obținuți din fibră de oțel.

* Ce este un calculator cuantic? Iată o întrebare simplă care are un răspuns foarte complicat. Un posibil răspuns îl putem afla din partea profesorului de fizică și știința calculatoarelor Shohini Ghose, de la Universitatea Wilfrid Laurier, Canada.

“Un calculator cuantic nu e doar o versiune mai puternică a calculatoarelor din zilele noastre, așa cum un bec nu este o lumânare mai puternică. Similar, un calculator cuantic reprezintă un nou tip de dispozitiv, bazat pe știința fizicii cuantice, și, asemenea becului ce a transformat societatea, calculatoarele cuantice au potențialul de a avea impact în diverse domenii din viața noastră, incluzând securitatea, sănătatea și chiar internetul”.

Desigur, funcționarea unui calculator cuantic este imposibil de rezumat în câteva rânduri.

În ultimii ani, am asistat la progrese semnificative în zona calculatoarelor cuantice.

De curând, mai precis pe 23 octombrie, într-un articol publicat în prestigioasa revistă “Nature”, a anunțat că a fost trecută piatra de hotar, a fost atinsă supremația cuantică.

Lasă un comentariu