CHINA ANUNȚĂ PRIMUL DECES CAUZAT DE “PNEUMONIA MISTERIOASĂ”

Distribuie pe:

Autoritățile chineze ,citate de AFP, au anunțat, sâmbătă, moartea unui bărbat în vârstă de 61 de ani, primul deces survenit în urma izbucnirii, în orașul Wuhan, a unei boli respiratorii necunoscute. Se crede că moartea bărbatului, care suferea de o boală hepatică cronică, a fost cauzată de un nou virus din aceeași familie ca și SARS (Sindromul Acut Respirator Sever), care, în 2002-2003, a ucis 349 de persoane în China continentală și 299 în Hong Kong. Epidemia a avut efecte devastatoare asupra economiei și a turismului din China.     

Patruzeci și una de persoane cu simptome asemănătoare celor ale pneumoniei au fost diagnosticate până acum cu noul virus, în orașul Wuhan. Șapte sunt în stare gravă, două au fost externate, iar restul sunt în stare stabilă, potrivit autorităților sanitare din Wuhan.

Oamenii de știință de la Departamentul de Sănătate din Hong Kong au declarat sâmbătă că secvențierea genetică a virusului găsit la unul dintre pacienții din Wuhan și publicată online de către un expert chinez a indicat că este în proporție de 80% similar cu tulpina SARS identificată la lilieci.

Vorbind la o conferință de presă din Hong Kong, specialiștii au spus că este prea devreme pentru a trage concluzia că ar fi vorba de o tulpină SARS, adăugând însă că orașul “trebuie să rămână vigilent”.

“Vom rămâne în alertă, deoarece credem că epidemia va continua să se dezvolte”, a spus Wong Ka-Hing, directorul Centrului de Protecție a Sănătății.

Autoritățile din Hong Kong au adoptat o serie de măsuri de precauție, inclusiv intensificarea dezinfectării trenurilor și a avioanelor și verificarea pasagerilor.

Comisia de sănătate din Wuhan a declarat că bărbatul care a murit cumpărase mărfuri de pe o piață de fructe de mare din oraș, unde se presupune că a izbucnit focarul. Piața a fost închisă la 1 ianuarie.

Nu au fost depistate cazuri noi începând cu 3 ianuarie și nu există nicio “dovadă clară a transmiterii bolii de la om la om”, au adăugat reprezentanții comisiei.

OMS a declarat joi că nu recomandă măsuri specifice pentru călătorii sau restricții privind schimburile comerciale cu China, exprimându-și încrederea în capacitatea autorităților chineze de a gestiona situația.

China nu a anunțat nicio restricție de călătorie.              

Autoritățile din Hong Kong au informat că 48 de persoane au fost spitalizate în ultimele zile, după ce s-au întors de la Wuhan și au prezentat boli asemănătoare gripei, dar nu s-a confirmat că vreuna dintre ele a contractat noul coronavirus, relatează AFP. (foto - bgr.com)

Lasă un comentariu