ITINERAR TURISTIC - CURTEA DOMNEASCĂ TÂRGOVIȘTE

Distribuie pe:

Un posibil itinerar turistic, valabil în orice anotimp, este o vizită la Curtea Domnească din Târgoviște. Din Târgu-Mureș se poate ajunge cu automobilul până la Sinaia, de acolo, peste munte, pe o șosea în stare perfectă, prin Moroieni, Fieni, Pucioasa, Târgoviște - “un târg sau loc de târg” menționat de bavarezul Johannes Schilteberger, participant la bătălia de la Nicopole din 1396. În 1403 Târgoviște apare cu titulatura de oraș în tratatul comercial dintre Țara Românească și Polonia. După 1408, orașul devine și reședință de scaun pentru Mihail I, fiul lui Mircea cel Bătrân, când apare și primul document referitor la Curtea Domnească. O nouă și ultimă restaurare și amplificare apare între anii 1694-1714, în timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu. După sfârșitul tragic a lui Constantin Brâncoveanu, Curtea Domnească este părăsită definitiv, în favoarea Bucureștiului, noua capitală a Țării Românești, se degradează progresiv, majoritatea construcțiilor căzând în stare de ruină. În secolul al XIX-lea, ruinele Curții Domnești, simbol național al unui trecut glorios, vor juca un rol de seamă în renașterea spirituală și politică a țării. Restaurările încep cu Turnul Chindiei, din inițiativa prințului Gheorghe Bibescu. Cele mai ample lucrări de restaurare și cercetare sunt întreprinse între anii 1960-1977, pe întreaga suprafață a Curții Domnești. Din anul 1967, Curtea Domnească este transformată în ansamblul Muzeal Județean Dâmbovița. În afară de muzeul în are liber, în Turnul Chindiei funcționează o expoziție documentară, dedicată lui Vlad Țepeș, un Lapidarium la subsolul palatului ridicat de Petru Cercel, în Biserica Mare Domnească, o expoziție de artă religioasă și o expoziție tematică privind istoricul restaurărilor ansamblului, în Casa Bălașa, ridicată în anul 1656, lângă biserica Sfânta Vineri.

Sâmbătă, 11 ianuarie, pe o vreme deosebit de frumoasă, cu temperatura de 1 grad C, am avut prilejul să vizitez acest monument istoric și Muzeul Tipografiei, timp de mai multe ore.

Am urcat în Turnul Chindiei ridicat de Vlad Dracul sau fiul său Vlad Țepeș, după anul 1440. O a doua reconstrucție se datorează lui Mihai Viteazul (1593-1601). Ridicat peste turnul Bisericii paraclis, prezintă astăzi o înălțime de 27 metri. Este alcătuit dintr-o bază în trunchi de piramidă, din cărămidă, prezentând un cilindru cu diametrul de 9 m și având la partea superioară o esplanadă crenelată perimetral. În interior, construcția este etajată pe trei nivele, cele superioare marcate cu deschideri, iar de sus se poate admira o panoramă a orașului Târgoviște, de altfel, un oraș curat, civilizat. În apropiere de Târgoviște se mai poate vizita Mănăstirea Dealu, tot un loc cu o încărcătură istorică deosebită.

Călător prin țară: Merită să descoperim, în primul rând, valorile istorice ale neamului românesc, pentru a ne cunoaște istoria și înaintașii.

Lasă un comentariu