UȘURINȚA MANIPULĂRII

Distribuie pe:

De fiecare dată când este nevoie de o criză pentru manipularea în masă a omenirii, media freamătă și scuipă în rafale știri care pun pe jar, de la cel mai mic până la cel mai mare consumator de informații, furnizate cel mai des prin internet și TV. Mulți spun că nu e chiar așa de ușor să manipulezi o lume întreagă. Atunci, mie, cel puțin, îmi vine în minte un exemplu clar: Orson Welles și “Războiul lumilor”.

Orson Welles și-a făcut un nume ca regizor de film și teatru, actor și scenarist american, lucrarea sa de referință fiind considerată “Cetățeanul Kane”. În anul 1938, Welles avea doar 23 de ani și înființase Teatrul Mercury, cu care realiza episodic câte un show radiofonic. Așa se face că, la 30 octombrie 1938, Welles oferă publicului ascultător o adaptare pentru radio, după romanul SF al lui H.G.Wells “Războiul lumilor”. Acțiunea, inofensivă la prima vedere, a început la 8 seara, interval de maximă audiență pentru postul CBS, care transmitea show-ul, cu un anunț care înștiința ascultătorii cu privire la natura materialului, respectiv adaptarea după un roman SF.

Nici Welles și nici altcineva nu și-ar fi imaginat unde va duce producția structurată pe modelul unor știri flash, prin care se anunța atacul efectuat de către extratereștrii, care erau descriși împreună cu mașinăriile lor, pe un ton alarmat, de așa-zisa lansare a unui gaz otrăvitor în aer. Piesa radiofonică prezenta elemente atât de realiste, însoțite de efecte sonore sofisticate, încât nu a durat mult până ce printre ascultători s-a instalat panica. Aproximativ 1 milion de ascultători au crezut realmente că are loc o invazie extraterestră. Panica a debutat cu blocarea autostrăzilor din New Jersey și a continuat cu isterizarea oamenilor aflați la slujba de seară, într-o biserică din Indianapolis.

Când știrile despre panica din viața reală au pătruns în studioul CBS, s-a produs și conștientizarea pericolului pe care îl poate reprezenta media în manipularea oamenilor. O comisie federală a investigat cazul, dar nu au putut aduce acuzații nici postului de radio, nici autorului piesei. Totuși, instituțiile de media au căzut de acord ca, pe viitor, programele lor, să fie atent verificate, astfel încât să nu mai existe astfel de efecte.

Concluzionând într-o singură expresie, grijă la ce informații consumăm, la ce surse folosim și la cum prelucrăm ceea ce aflăm.

Lasă un comentariu