Iarna, când afară se întunecă din ce în ce mai devreme, lipsa de lumină poate cauza așa-zisa depresie sezonieră. Nu vă așteptați să treacă de la sine, trebuie să luptați împotriva ei, iar sfaturile de mai jos vă vor ajuta.
Ne trezim pentru a merge la serviciu, afară e încă întuneric. Ne întoarcem de la serviciu, deja se întunecă... Depresia cauzată de lipsa luminii se manifestă la persoanele cu vârste între 30 și 60 de ani și apare cel mai frecvent toamna și iarna.
Nu avem chef de nimic
Ana, o femeie tânără și atrăgătoare, spune că obișnuia să plece iarna la schi: “Era felul meu de a trece peste iarnă”. Într-un an, din motive profesionale, a fost nevoită să rămână în oraș, iar la sfârșitul iernii s-a îmbolnăvit grav: “Nu aveam puterea să mă ridic din pat, nu mă bucura nimic, nu aveam chef de nimic. Mă cuprinsese o apatie totală. Am fost nevoită să merg la medic” - se destăinuie Ana.
Depresia de iarnă se manifestă, cel mai adesea, prin oboseală, apetit excesiv, somnolență și iritabilitate, și prin lipsa bunei dispoziții, în cazul multor persoane, apar dureri de stomac, inimă, și chiar de coloană! Unii se plâng că au un sentiment nejustificat de vină, încetează să se mai iubească pe sine și pe cei din jurul lor.
Cum să facem față pesimismului?
Pentru a depăși starea de depresie sezonieră, ar trebui să ieșim la plimbare zilnic, pentru a profita cât mai mult de eventualele raze de soare. În plus, este indicat să ne hrănim corespunzător, să avem o dietă bogată în legume și fructe, iar mesele zilnice trebuie îmbogățite cu magneziu și seleniu. Acești radicali se găsesc în: ciocolată, cacao, nuci, fulgi de ovăz sau tărâțe.
Dacă ne permitem, nu ar trebui să renunțăm la vacanțele de iarnă, la excursiile la munte sau într-o țară caldă. Schiatul, săniușul, mersul pe jos - toate aceste activități oxigenează creierul și ne permit să vedem lumea cu mai mult optimism.
Visul de iarnă
O persoană adultă are nevoie de aproximativ 8 ore de somn pe zi, acesta fiind necesar pentru regenerarea corespunzătoare a organismului. Când dormim, tensiunea se reglează, respirația devine mai profundă și regulată, iar ritmul cardiac încetinește. Deficitul de somn pe o perioadă mai mare de timp duce la dificultăți de concentrare, la perturbarea dispoziției și la slăbirea sistemului imunitar. Iarna, deși nopțile sunt mai lungi, multe persoane întâmpină dificultăți în a adormi, iar atunci când reușesc, somnul lor nu este de calitate. Specialiștii recomandă ca, în această situație, să încercăm să obișnuim organismul să respecte un program bine stabilit și să avem ore fixe de trezire și adormire.
Fototerapia – tratamentul cu lumină
Fototerapia este una dintre cele mai importante metode de luptă cu depresia specifică iernii. Pacientul intră într-o cameră albă, iluminată, intensitatea luminii fiind de minimum 2.500 de lucși (o veioză de casă are o intensitate de 300-500 lucși). În țări precum Finlanda, unde ziua este foarte scurtă pe timpul iernii, această formă de terapie cu lămpi care emit lumină aproape identică celei solare este foarte populară. Timpul de iluminare depinde de intensitatea razelor. Cel mai frecvent se recomandă 5-10 ședințe, care durează o jumătate de oră sau o oră.
Fototerapia se practică, de regulă, în cabinetele de regenerare biologică, precum și în anumite cabinete de medicină naturistă. Psihiatrii și neurologii apreciază și recomandă acest tip de terapie din ce în ce mai des pacienților. Lumina utilizată în timpul procedurilor nu conține radiații UV, de aceea nu arde și nu este nocivă pentru ochi. Înainte de a urma un tratament cu fototerapie, se recomandă să consultați medicul.
Care sunt contra indicațiile și efectele adverse ale fototerapiei?
Acțiunea terapeutică a luminii nu este recomandată persoanelor cărora li se administrează medicamente fotosen sibilizante (de exemplu, care conțin extract de sunătoare) și nici persoanelor care au afecțiuni oculare. Uneori, în timpul expunerilor la lumină pot apărea grețuri, furnicături în palme, precum și dureri de cap. În acest caz, trebuie în mod obligatoriu consultat medicul.
Lămpile pentru fototerapie au apărut în România relativ recent, însă există și o variantă pentru folosirea la domiciliu, a cărei utilizare este complet sigură, nu necesită folosirea unor creme cu filtru de protecție și nu deteriorează vederea.
Expunerea la solar
O metodă bună de fototerapie, deși nu ar trebui folosită mai des de o dată pe săptămână, este popularul solar, însă trebuie reținut că pielea necesită hidratare după “baia solară”. Solarul nu este potrivit pentru toată lumea, însă ne poate oferi puțină odihnă, iluminare și căldură. Putem închide ochii câteva clipe și plutim în vis către o plajă în Caraibe sau Tenerife, oriunde, numai să fie departe de iarna gri și de viața cotidiană...