LUMEA ÎN CARE TRĂIM

Distribuie pe:

Secretarul general al ONU: “Planeta este pe punctul de a lua foc...”

“Opriți escaladarea tensiunilor! Dați dovadă de maximă reținere! Reîncepeți dialogul! Reînnoiți cooperarea internațională !”              

În prima sa conferință de presă din 2020, Secretarul general al ONU, António Guterres, a transmis un mesaj liderilor mondiali, cerându-le să stopeze tensiunile geopolitice, pe care le-a descris ca atingând “cel mai înalt nivel, la acest început de deceniu”.

Anul nou a găsit lumea în plină criză. “Trăim vremuri periculoase”, a declarat Guterres, menționând că turbulențele sunt în plină expansiune.

“Nici măcar neproliferarea armelor nucleare nu mai poate fi asigurată”, a adăugat el, fără a face referire, în mod special, la evenimentele din ultimele zile, în urma uciderii, de către SUA, a celui mai influent general iranian, Qasem Soleimani.

Dl Guterres și-a exprimat, de asemenea, profunda îngrijorare cu privire la anunțul Coreei de Nord privind renunțarea la moratoriul autoimpus, de testare a rachetelor nucleare.

Recent, parlamentul irakian a adoptat o rezoluție fără caracter obligatoriu, solicitând trupelor americane să părăsească țara, ca răspuns clar la uciderea generalului iranian pe teritoriul lor. În replică, președintele Trump a amenințat Irakul cu sancțiuni dacă este forțat să-și retragă forțele armate și, de asemenea, a amenințat pe Twitter, că va distruge mai multe obiective cu semnificație “culturală” în Iran, dacă vor fi represalii împotriva americanilor - sunt doar câteva exemple prezentate de înaltul oficial.

António Guterres a declarat, pentru corespondenții de la sediul ONU din New York, că tensiunile existente “determină tot mai multe țări să ia decizii neprevăzute, cu urmări la fel de imprevizibile și cu un accentuat risc de a greși”.

“În același timp, vedem conflicte comerciale și tehnologice care dezbină piețele mondiale, subminează dezvoltarea economică și amplifică inegalitățile”, a adăugat el.

Mai mult, a spus Secretarul general al ONU, “planeta noastră este pe punctul de a lua foc. Criza climatică se amplifică. În multe părți ale lumii, vedem oameni frustrați și îngrijorați. Vedem tulburări sociale crescânde, extremism, naționalism și radicalizare și, nu în ultimul rând, recrudescența terorismului (...)”.

“Este clar că această situație nu poate continua. Urmăresc, cu profundă îngrijorare, amplificarea tensiunilor globale. Sunt în contact continuu cu oficialii de vârf din întreaga lume”, a spus Guterres, adresând liderilor lumii un mesaj clar, în patru puncte, despre ceea ce trebuie să se întâmple acum, în capitalele din întreaga lume: “Opriți escaladarea tensiunilor! Dați dovadă de maximă reținere! Reîncepeți dialogul! Reînnoiți cooperarea internațională!”

“Să nu uităm teribila suferință umană cauzată de război”, a conchis Guterres: “Ca întotdeauna, oamenii obișnuiți sunt cei care plătesc cel mai mare preț.

Este datoria noastră comună să evităm acest lucru”. (sursa - news.un.org)

NASA: “Fumul din Australia va face înconjurul lumii”

Melbourne, al doilea oraș ca mărime din Australia, și alte zone din statul Victoria au avut, marți, cel mai greu de respirat aer din lume, din cauza fumului provenit de la incendiile de vegetație produse în nordul și estul acestui stat australian, informează DPA, citându-l pe Brett Sutton, directorul Departamentului pentru Sănătate din statul Victoria.

“Aceste condiții se produc când există temperaturi mai mici și microparticulele se stabilizează la înălțimi foarte joase, aproape de nivelul solului”, a spus Sutton.

Fumul a amânat partidele programate marți dimineață în primul tur al calificărilor de la Australian Open și a suspendat antrenamentele jucătorilor de tenis, cu mai puțin de o săptămână înainte de debutul primului turneu de Grand Slam al anului 2020, notează sursa citată.

Locuitorii au fost sfătuiți să rămână în casele lor. Potrivit lui Brett Sutton, chiar și persoanele sănătoase se confruntă cu un risc sporit, atât timp cât calitatea aerului se va menține la un nivel periculos.

Pe de altă parte, Agenția spațială americană NASA, citată de bbc.com, a anunțat că fumul emanat de incendiile de vegetație din Australia “va face înconjurul lumii și va reveni în țară”.

Potrivit experților NASA, fumul s-a deplasat la o distanță de peste 6.400 de kilometri, “întunecând cerul” în Chile, dar și în Noua Zeelandă, unde “a înnegrit, vizibil, zăpada de pe vârfurile munților”.

“Ne așteptăm ca fumul să facă cel puțin un circuit complet

în jurul planetei și să se întoarcă deasupra Australiei”, se arată în comunicatul NASA.

Cel puțin 28 de oameni au murit în incendiile de vegetație izbucnite în septembrie, anul trecut, focul distrugând peste 2.000 de case și necesitând evacuarea a mii de locuitori.

Peste 100 de incendii continuă să se manifeste în partea de est a țării, dar ușoara scădere a temperaturii, înregistrată în ultimele zile, precum și ploile anunțate de meteorologi vin în sprijinul eforturilor de combatere a incendiilor. (foto - abc.net.au)

700 de copii uciși, anual, în Regiunea Europeană a OMS

Anual, în Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cel puțin 55 de milioane de copii experimentează o formă de violență - fizică, sexuală, emoțională și/sau psihologică, se arată într-un comunicat al OMS, dat publicității cu ocazia organizării, la Tallin (Estonia), a unei întruniri pe această temă (14-15 ianuarie a.c.).

Având în vedere și rata semnificativă a cazurilor neraportate, se estimează că, din cele 204 milioane de copii sub vârsta de 18 ani, din Regiunea Europeană a OMS, aproape 10% sunt abuzați sexual, 30% suportă un abuz fizic și 29% un abuz emoțional. Mai mult, anual, sunt uciși aproximativ 700 de copii.

Costurile violenței împotriva copiilor sunt impresionante: pentru tratamentul și recuperarea minorilor abuzați se cheltuiesc, anual, 581 de miliarde de dolari. “Dar costurile financiare pălesc în fața riscurilor pentru sănătatea acestor copii”, precizează reprezentanții OMS: potrivit cercetărilor, afirmă aceștia, copiii supuși diverselor forme de violență prezintă un risc crescut de boli mintale, consum de alcool și droguri, obezitate și boli cronice.

“Violența împotriva copiilor este înfiorătoare și înfricoșătoare”, afirmă dr. Bente Mikkelson, directorul OMS Europa al Departamentului de boli cronice și promovare a sănătății. “Traumele la care sunt supuși copiii au un cost teribil, nu doar pentru ei și pentru adulții care vor deveni - și ale căror vieți sunt distruse -, ci și pentru bunăstarea și economia fiecărei țări. Cu voință politică, putem aborda această problemă (...). Dar trebuie să ne grăbim”, avertizează dr. Mikkelson.

În general, se poate vorbi de progrese în ce privește voința politică, apreciază experții OMS: 66% din țările europene ale Organizației au interzis pedepsele corporale de orice natură. Dar, spun aceștia, adoptarea de legi în materie reprezintă doar o parte a soluției. În ultimii ani, 83% dintre țările din regiune au elaborat planuri naționale de acțiune pentru stoparea maltratării copiilor, dar mai puțin de jumătate din aceste planuri se bucură de finanțare.

În cadrul reuniunii de la Tallin, din aceste zile, la care au participat experți din domeniile: sănătății, educației, justiției, precum și parlamentari din țările OMS/Europa, s-a discutat punerea în aplicare a pachetului tehnic OMS INSPIRE, care stabilește noi strategii pentru a pune capăt violenței împotriva copiilor.

Stoparea “abuzului, exploatării, traficului și a tuturor formelor de violență și tortură împotriva copiilor” face parte din Obiectivele ONU de Dezvoltare Durabilă. (sursa și foto - who.org)

În 2100, vom fi mai înalți și vom mânca mai mult

ONU estimează (“World Population Prospects”) că în 2100, populația lumii va atinge aproape 11 miliarde de oameni, ceea ce înseamnă că nevoia de hrană va crește exponențial. Un studiu efectuat de o echipă de cercetători germani, citat de BBC, arată că, până la sfârșitul secolului, cantitatea de mâncare necesară pentru a hrăni populația lumii va crește cu aproape 80%.

Conform studiului, efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Gottingen, 60% din cantitatea de suplimentară de calorii se va datora creșterii numărului populației, iar aproximativ 18% va proveni de la creșterea estimată a înălțimii și a greutății corporale a indivizilor: tendința de creștere a indicelui de masă corporală (IMC) determină o mai mare nevoie de calorii, explică aceștia. În medie, oamenii vor adăuga în dieta zilnică 253 de calorii, ceea ce echivalează cu consumul a două banane mari sau o porție de cartofi prăjiți.

Fenomenul este deja prezent în zona subsahariană, martoră, deja, a unei creșteri accentuate a necesarului caloric datorat ratei rapide de înmulțire a populației.

Cercetătorii au avertizat că un eșec al politicii alimentare globale, ca răspuns la această creștere a necesarului caloric, ar putea exacerba inegalitatea alimentară și economică. Ei au subliniat că sporirea cererii pentru produse alimentare ar conduce la o creștere a prețurilor acestora. În timp ce națiunile bogate ar putea absorbi aceste creșteri, țările mai sărace ar avea dificultăți, ceea ce ar duce la creșterea numărului cazurilor de malnutriție, comentează sursa citată.

 

Lasă un comentariu