RAPORT ANA: CANABISUL CONTINUĂ SĂ FIE CEL MAI CONSUMAT DROG DIN ROMÂNIA

Distribuie pe:

Canabisul continuă să fie cel mai consumat drog din România, potrivit Raportului național privind situația drogurilor pe 2019, elaborat de Agenția Națională Antidrog (ANA).

Potrivit raportului ANA care cuprinde date din 2018, dintre toate drogurile ilicite, canabisul continuă să fie cel mai consumat drog din România, cu o prevalență a consumului de-a lungul vieții de 5,8%. După canabis, se situează noile substanțe psihoactive (NSP) - 2,5%. Urmează: cocaină/ crack și LSD - câte 0,7%, ecstasy - 0,5%, ciuperci halucinogene - 0,4%, heroină, amfetamine și ketamină - câte 0,3%.

În anul 2018, au fost înregistrate 4.266 persoane consumatoare de droguri care au solicitat asistență.

În funcție de tipul drogului care a cauzat problema medicală, deși se menține aproximativ aceeași distribuție a solicitărilor de asistență, preponderent disputată între cele trei tipuri de droguri care domină tabloul asistenței pentru dependența de droguri din România (canabis, opioide și noi substanțe psihoactive), are loc o consolidare a poziției deținute de canabis, care ajunge să totalizeze peste 50% dintre cererile de tratament, precizează ANA.

În mod similar cu anii anteriori, pentru celelalte tipuri de droguri, cererea de tratament rămâne mult redusă, în comparație cu cele trei droguri dominante: cocaină - 1,5%, MDMA/ ecstasy - 1,3%, inhalanți/ substanțe volatile - 1%, benzodiazepine - 0,7%, amfetamine - 0,5%, halucinogene - 0,2%.

În privința urgențelor medicale determinate de consumul de droguri ilicite, în majoritatea cazurilor înregistrate în anul 2018 se menține consumul singular de diferite substanțe psihoactive. Mai mult de o treime dintre aceste cazuri a avut drept cauză consumul de NSP. Din punctul de vedere al distribuției regionale, se observă creșteri ale numărului de urgențe medicale cauzate de consumul de droguri ilicite față de anul anterior în șase regiuni: București-Ilfov, Nord-Est, Nord-Vest, Sud, Sud-Vest, Vest, arată ANA.

Potrivit sursei citate, anul 2018 se înscrie în tendința evidențiată în ultimii 5 ani, prin scăderea cu 10,3% a numărului de notificări privind cazurile noi de infecție cu HIV/SIDA înregistrate în România. Această tendință se reflectă și în numărul consumatorilor de droguri injectabile diagnosticați cu HIV/SIDA în anul 2018, scăderea fiind cu 32,2% față de anul precedent.

În ceea ce privește bolile infecțioase asociate consumului de droguri, pentru consumatorii de droguri înregistrați în programe de tratament în anul 2018, se remarcă o ușoară creștere a prevalențelor pentru infecțiile cu HIV și VHC, în timp ce pentru prevalența VHB are loc o scădere, menționează ANA.

În privința infracționalității la regimul drogurilor, față de anul 2017, se constată o creștere a numărului cauzelor soluționate de parchete (de la 4.064, la 6.407 în 2018). Totodată, crește ponderea persoanelor condamnate din totalul persoanelor trimise în judecată (de la 45,5% la 48,7%).

De asemenea, numărul persoanelor depistate în trafic, care au condus autovehicule sub influența unor substanțe sau produse stupefiante este în creștere, comparativ cu valoarea înregistrată în 2017, mai precizează ANA.

Totodată, anul 2018 evidențiază o creștere a disponibilității drogurilor ilicite pe teritoriul național, concretizată într-un număr mare de capturi. Cele mai multe au fost înregistrate pentru canabis (3.354), MDMA (819), cocaină (361), heroină (264), rezină de canabis (200), fragmente vegetale cu THC (189), amfetamină (162). Canabisul rămâne în continuare cel mai capturat drog la nivel național, cu o creștere a numărului de culturi ilicite identificate, mai arată sursa citată.

 

Lasă un comentariu